Volledig scherm

Column: Tijdmachine

Wat een film al niet teweeg kan brengen! Omdat het woensdag 21 oktober 2015 was, ontploften de social media. ‘Iedereen’ had het over de briljante film Back to the Future II (1989), waarin de hoofdpersonages, de jonge Marty McFly en Doc Emmett Brown, van 26-10-1985 naar 21-10-2015 reizen.

We zijn in de toekomst beland. De toekomst is nu verleden tijd; dat soort kreten lazen we op Twitter en Facebook. Meest briljante vondst: Biff Tannen, de poenscheppende schurk in de film, gefotoshopt tot niemand minder dan Donald Trump!

Ik deed net zo hard mee met de hype, want ik ben gek op verhalen over tijdmachines en dus ook op Back to the Future. Al vind ik persoonlijk deel I nóg lekkerder, omdat die film zich voornamelijk afspeelt in het ultieme fifties-jaar 1955 en de band op het schoolbal het briljante nummer Earth Angel speelt.

Het is zó heerlijk om te mijmeren over een tijdmachine, waarmee je terug kunt keren naar de middeleeuwen, naar de Zundertse jeugd van Vincent van Gogh of het landskampioenschap van NAC in 1921! Of de andere kant op, richting verre toekomst.
Hoe zal het zijn in the year 2525, if man is still alive...?

De vraag is natuurlijk of tijdreizen überhaupt mogelijk is. Ik denk van niet, anders hadden we al lang de kroost van onze betachterkleinkinderen over de vloer gehad. Maar los daarvan, zouden we er iets mee opschieten, wat kunnen leren van de toekomst? Van het verleden in ieder geval niet, dat bewijzen we wereldwijd dagelijks. En dus moeten we vrezen voor wat de toekomst ons zal brengen.

Laten we ons daarom maar met z’n allen concentreren op het heden en proberen daar toch nog iets van te maken. Dat is al lastig genoeg.