Column: Terrorkauwdebat

Zijn we eindelijk van die nare kou verlost, komt er een nare kauw langs. In Ulvenhout dan, waar een exemplaar van deze kraaiensoort zich op mensen stort als een dranklustige tiener op een krat bier. Gevolg: kinderen durven niet meer buiten te spelen.

Een jongen die wordt aangevallen moet plat op de grond blijven liggen tot er hulp komt. En op een videofragment is te zien hoe de filmer domweg omver wordt gebeukt door de agressieve vogel. Bam!

Hoe kan een van zichzelf tamelijk vredelievend vogeltje veranderen in zo’n angstzaaiend monster? De meningen zijn verdeeld.

Waarschijnlijk heeft iemand hem eten gegeven, zegt de ene deskundige. Sindsdien associeert dat beestje mensen met voedsel, dus dáár wil ie heen. Zo pamperen we onze potentiële vijand.

Nee, het zit ’m in de ledigheid van het bestaan, meent de andere expert. Als zo’n beest eenmaal heeft gegeten en gedronken, heeft het hier verder niks te doen en wordt het recalcitrant. Een slim wezen dat geen nuttige tijdsbesteding heeft, gaat lopen rotzooien.
Wie zich verveelt, wordt vervelend.

En voor je het weet zit je - in het Nederland van nu - midden in een gepolariseerd kauwendebat. De ene partij vindt dat de overheid hard moet optreden. Vangen dus. Zo veel mogelijk preventief opsluiten. Ja, dan zitten er heus een paar niet-radicale kraaien bij, maar hé, is dat dan belangrijker dan de veiligheid van onze kinderen?

Het andere kamp vindt het allemaal onze eigen schuld: als we de natuur meer ruimte geven, dan hóeft zo’n dier niet eens in onze buurt te komen. Mocht je er vervolgens achter komen dat je het met beide groeperingen dééls eens bent, dan is het al te laat: tegen die tijd heeft iemand gauw een referendum opgezet, waarbij je alleen nog kunt kiezen tussen afknallen en er een in huis nemen.

En dat terwijl jij er juist nog even op wilde kauwen.