Volledig scherm

Column: Superman

Onze nationale schaamlap is oranje. Camping Fort Oranje.

Ooit was het een gezellige familiecamping, al jaren is die het Nederlandse toevluchtsoord voor illegalen, wiettelers, criminelen en helaas ook voor wanhopige ouders die na een relatiebreuk geen betaalbaar huis kunnen vinden.

Dat wordt vanaf nu allemaal anders. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bezocht gisteren de Rijsbergse camping en veranderde onder het toeziend oog van de speciaal uitgenodigde journalisten in superman. Asscher: ,,Criminelen mogen niet de baas zijn in dit land. Deze camping gaat, hoe dan ook, dicht.”

Nou moet u weten dat burgemeesters en politiechefs al jaren alarm slaan als er weer eens een caravan affikt op de camping. Er geschoten is. Er een kwekerijtje wordt opgerold.

De Zundertse burgemeester Leny Poppe - de Looff probeert keer op keer de camping te laten sluiten. Het bracht haar bestuurlijke eenzaamheid en de bijnaam Dona Quichot. Plus een televisieoptreden bij Eva Jinek. Maar wat er ook dichtging in de gemeente Zundert, camping Fort Oranje was het niet.

PvdA- lijsttrekker Lodewijk Asscher was vorig jaar oktober ook op Fort Oranje. Toen nodigde hij geen journalisten uit. Riep hij niks in microfoons over sluiting.

Nu SBS6 woensdagavond met de eerste aflevering van haar serie over Fort Oranje een miljoen kijkers trok, lijkt alles anders. ‘Als SBS6 zo goed scoort met deze ellende, kunnen wij dat ook.’ Zouden de campagnemensen van Asscher dat gedacht hebben?

Dus trok Asscher zijn supermancape uit de kast, mochten de journalisten komen en sprak hij spierballentaal.

Eindelijk hulp, na al die jaren. Burgemeester Poppe-de Looff heeft vast even in haar arm geknepen, om zeker te weten dat ze niet droomde.

Wat denkt u? Is het toeval dat over een kleine drie weken de Tweede Kamerverkiezingen zijn? Ik denk dat de schaamteloosheid van politici soms geen grenzen kent.

Lees hier eerdere columns