Volledig scherm

Column: Stilte

Er zijn veel dingen die ik niet begrijp. Eén daarvan is waarom zo nodig altijd wel iets gevierd moet worden. Maandag was het bijvoorbeeld Boerenkooldag, 2 september is de Dag van de Kokosnoot en op 5 mei schijnt het naast Nationale Bevrijdingsdag (begrijp ik wél) tevens de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren te zijn.

Ook een soort bevrijding...

Ik kende het dagthema van 30 oktober niet, maar dat spreekt me dan weer wel aan. Aanstaande zondag is het de Dag van de Stilte. Een mooie keuze; precies op de dag dat de wintertijd in gaat. Bij het vallen der bladeren, vlak voor Allerheiligen én Allerzielen. Ideaal moment om stil te staan bij de vergankelijkheid van het leven. Het is toeval, maar de laatste twintig jaar ga ik meestal rond deze datum op vakantie naar Nepal. Om daar in mijn eentje in de Himalaya te gaan wandelen. Op zoek naar de sensatie van pure stilte.

Dit jaar zit zo’n retraite er helaas niet in en ik mis het erg. Het ‘gewone’ leven dendert door. Ik kan geen televisie of laptop aanzetten of het geschreeuw komt al op me af. Van heetgebakerde aspirant-kamerleden, uit hun nek lullende voetbalanalisten met een te groot ego en van die ontelbare quasi-lollige talkshowgasten. Van dat zich voortwoekerende, huiveringwekkende zombieleger van Bekende Nederlanders Met Een Mening, die vooral opduiken bij onderwerpen, waar ze niets te zoeken hebben en scandaleus elkaar de zwartepiet toespelen.

Kunnen we de Dag van de Stilte ook niet via de media van beeld en geluid vieren? Ouderwets sneeuw op ons televisiescherm en verder niets. De stekker uit elke radio, computer en smartphone. Geef ons één dag van complete geruisloosheid, onder het mom van: ik zwijg, dus ik besta. Kunnen we allemaal rustig nadenken over wat we werkelijk te zeggen hebben. In stilte.