Volledig scherm

Column: Stem kwijt

Om het RTL Premiersdebat is veel te doen, maar de belangrijkste misser heb ik nog niet gehoord.

Natuurlijk klopt de kritiek op de naam. We kiezen in Nederland geen minister-president. Zelfs ‘de grootste levert de premier’ is niet altijd waar. Het kan dat de PVV de meeste zetels haalt, maar Wilders niet in het Torentje belandt, omdat hij geen coalitie krijgt gesmeed. (Niet nieuw trouwens: het gebeurde de PvdA al eens.) Of dat na lange onderhandelingen alsnog een burgemeester of zakenfiguur wordt ingevlogen als regerings­leider. Het mag en kan allemaal.

Maar ach, zo’n tv-show moet een naampje hebben. RTL Boulevard wordt toch ook niet uitgezonden vanaf een brede straat langs het strand? Vooruit dan maar.

Ook het commentaar op het toe­latingsbeleid is terecht. Precies nu we constateren dat de peilingen er vaak fors naast zitten – Trump, Brexit – wijst RTL de debatdeelnemers aan op basis van... peilingen. Dus lijsttrekkers moeten zes weken vóór de verkiezingen al pieken, in ranglijstjes die we niet vertrouwen.

Maar ja, je kunt moeilijk alle 31 partijen uitnodigen. Voor je het weet kletst de lijsttrekker van Jezus Leeft ellenlang met die van De Burger Beweging over de zondags­open­stelling van McDonald’s...

Nee, de grootste misser van het Premiersdebat is de datum. Zondag 26 februari. Dan is het carnaval! Zou nou niemand in Hilversum of Den Haag hebben gedacht: eens zien of er al iets op de kalender staat? Of kan het ze niet schelen dat ze een paar miljoen potentiële kijkers en kiezers missen?

Nog erger is dat zo’n debat totaal niet strookt met de carnavalsgedachte. Juist als de bazen even níet de baas zijn, wanneer de ernstige werkelijkheid er niet toe doet, gaan we bloedserieus met mogelijke machthebbers praten.

Ik heb er Jesse ‘Ich bin ein Brabander’ Klaver nog niet over gehoord. En Klaas ‘goeie polonaise in huis’ Dijkhoff evenmin. Hé, benedenslootse politici, kom in verzet en verzet dat debat! Wie weet win je mijn stem. Al kan het, dat ik die juist die zondag even kwijt ben.