Volledig scherm

Column: Snikkel

Heeft u het ook gelezen, van die snikkel? Misschien op onze website? Dat bericht laat mij in ieder geval niet meer los. Een man is zijn jongeheer kwijt sinds hij vier dagen klem had gezeten in een plastic flesje.

De onfortuinlijke gelukszoeker moest zijn inmiddels zwart geworden friemel laten amputeren en plast voortaan zittend. Misschien is dit een onsmakelijke anekdote, zeker op de vroege morgen. En ik betwijfel of dit ‘nieuws’ de krant haalt.

Maar op de website van BN DeStem en onze Facebookpagina was dit wel één van de meest bekeken berichten. Wij meten dat de hele dag door. En zien dat een arme man zonder leuter door 83 mensen tegelijk wordt bekeken. De complete maandag door... Intrigerend.

Op internet vond ik de bron van dit bericht in Honduras. Dan zie je een bloedserieuze chirurg, dokter Dennis Chirinos, ergens voor de deur van een ziekenhuis nog met het operatiekapje op zijn kop uitgebreid verslag doen van zijn klusje. Live on camera! Zou hij zelf de televisie hebben gebeld?

Terwijl zijn bril naar het puntje van de neus zakt en hij de Hondurese gemeenschap op het hart drukt flessenopeningen met rust te laten, wil de verslaggever nog een laatste dingetje weten. „Dus de man kwam hier nog met het flesje rondom zijn penis”?, vraagt de vrouw met droge ogen terwijl zij een enorme microfoon voor zijn mond houdt.

Mogelijk vraagt u zich af wat ik zoal doe op een werkdag, maar ik vermaak mij hier kostelijk mee. En vraag mij af waarom die man vier dagen heeft gewacht en wat voor een fles dat is geweest. Op de bureaus van een aantal mannelijke collega’s die mij niet-begrijpend aankijken, meet ik de openingen van wat plastic flesjes en constateer dat die twee, tweeënhalve of drie centimeter in doorsnee zijn. Nooit geweten. U?

Dát is nou wat ik noem degelijke onderzoeksjournalistiek.