Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Slaag

De voetbalwereld reageerde een maand geleden wat lacherig op het nieuws dat voormalig kickbokser Sem Schilt de jeugd van FC Groningen onder handen gaat nemen. Want of dat nu de manier is om het afgegleden Nederlandse voetbal wat meer duelkracht mee te geven?

Nou en of, zou ik zeggen. Kickboksen of boksen is in veel opzichten een van de meest eerlijke sporten. Wim Dieckmann legde dat dertig jaar geleden al treffend uit toen hij aankondigde met boksen te stoppen.

De veelvoudig Zuid-Nederlands kampioen uit Breda vertelde dat hij vanwege werk en gezin geen tijd meer had om vier keer per week te trainen. De naïeve verslaggever vroeg hem of het geen optie was om een avondje minder naar de boksschool te gaan. Het antwoord van Dieckmann kwam hard en duidelijk binnen: „Als ik minder train, krijg ik slaag.”

Een bokser wil uitdelen. Hij wil niet incasseren. Een voetballer voelt de pijn van een nederlaag niet aan den lijve. Wat als dat wel het geval zou zijn? Zou NAC er dan vrijdagavond wel een stuk feller ingevlogen zijn tegen het dartele Jong Ajax. O, wat verlang je op zo’n avond naar Gerard den Haan, die ondanks al zijn technische beperkingen wel raad wist met al die frivoliteit.

Misschien is de staf op het trainingscomplex in Zundert nog niet breed genoeg. Misschien moet Rico Verhoeven ingehuurd worden. Niet alleen vanwege de duelkracht. Laat een voetballer maar eens ervaren hoe verliezen echt voelt. Prent de woorden van Dieckmann in hun hoofden: „Als ik minder hard train, krijg ik slaag.”

Rico Verhoeven mag het binnenkort opnemen tegen Badr Hari. Iedereen gaat ervan uit dat Verhoeven de ‘respectloze’Amsterdammer een lesje gaat leren. Maar ook Hari is niet gek. Die zal stiekem harder trainen dan wij leken vermoeden. Want wie wil nu slaag krijgen?