Volledig scherm

Column: Silly walk

Leefde Jean Nelissen nog maar. Dan kon hij aan zijn epische meesterwerk Hemel en hel op een stukje leer een fraai hoofdstuk toevoegen.

De Keniaanse Brit Christopher Froome, die zich op de flanken van die zo monsterlijke Mont Ventoux na een botsing met een motard noodgedwongen toelegt op de duatlon en in een dwaze looppas richting finish zwalkt. Zonder fiets. Comedy Capers.
Dit was het meest waanzinnige moment dat we ooit gezien hebben sinds we de Ronde van Frankrijk live kunnen volgen.

Toch zijn er in de rijk gevulde ouden doosch Tour-anekdotes van vóór het televisie-tijdperk, die minstens zo bizar zijn! In 1928 brak in de 19e rit de voorvork van de fiets van de man, die vanaf etappe 1 de leider was: Nicolas Frantz. De Luxemburger leende bij een rijwielzaak een veel te kleine damesfiets met spatborden en bagagedrager, hield met nog 100 kilometer te gaan de schade zowaar beperkt op dit vehikel en won uiteindelijk de Tour met 50 minuten voorsprong!

De Algerijn Abdelkader Zaaf was in 1950 niet zijn fiets maar de weg kwijt. In de dertiende etappe was het bloedheet. Zaaf kon daar goed tegen en bouwde zodoende een mega-voorsprong op. Toch kreeg ook hij dorst, stopte en nam een fles wijn. En nog een fles wijn. Hij viel in slaap, werd wakker gemaakt en hervatte zijn vlucht. In de verkeerde richting, het peloton tegemoet... De finish zou hij nooit halen. Toen hij een tweede keer tegen een boom ingedut was, bracht de organisatie hem voor de zekerheid toch maar naar het ziekenhuis.

Nu lachen we om die verhalen. Ooit zullen we ook om Froomes silly walk op de Kale Berg lachen. Nu nog niet. Nu overheerst de verbijstering dat dit kan gebeuren bij zo’n groot evenement. En het chagrijn, omdat Bauke zijn opmars niet kon vervolmaken. Maar allez, Parijs is nog ver...