Volledig scherm

Column: School

Na de musicalopleiding en rockacademie krijgen we nu ook De School van het Nederlandse Lied. In Arnhem. Mijn eerste gedachte: als ze Ronnie­­ Tober maar niet in dienst nemen­­ als leraar Nederlands...

Zelf lijkt het me heerlijk om daar eens gastdocent muziek­­geschiedenis te mogen zijn! De volkszangertjes in spe leren dat er meer is dan de hedendaagse Hollandse schlager, die ze allemaal van elkaar kopiëren. Ze meenemen naar het oeuvre van Koos Speenhoff, Jan Vogel, Eddy Christiani, Pierre Kartner, Johnny Hoes. Hoeveel charmezangers van nu kennen Rein de Vries (Patsy) nog? Of Amsterdam Huilt van Zwarte Riek?

Dan nodig ik mijn goede vriend Jacques Herb – de veelzijdige grootmeester van het Nederlandstalige lied – uit om mijn muzikale reis door de tijd vocaal te illustreren. Ze breken het klaslokaal vast af!

Het lijkt een goede zaak dat er zo’n school komt. Zeker omdat je er ook de zakelijke kanten van het harde metier leert. Te veel sterren in de dop verdwijnen in de vergetelheid omdat ze in hun onwetendheid verkeerde contracten ondertekenen en daarmee voortijdig hun artistieke graf graven.

Maar toch, volkszanger en school, het klinkt als een contradictio in terminis. (Hiermee doel ik niet op een hit van ‘tenore Napolitano­­’ Willy Alberti, maar op het feit dat de twee woorden tegenstrijdig zijn).

Volgden André Hazes en Frans Bauer eerst braaf een mbo-opleiding voordat ze doorbraken? Welnee, Dreetje stond als schoffie van 6 al op de Albert Cuypmarkt te zingen op een trapje, voor een zakcentje. Franske bracht als 9-jarige zijn eerste single uit en verkocht die zelf aan de deur. School was bijzaak.

Bij een volkszanger hoort - naast enige inspirerende tegenspoed - wat we hier ‘boerenslimheid’ noemen, in Mokum ‘gogme’ en over de grens ‘streetwise’. Dat kan geen docent aan die school in Arnhem ze aanleren!

Wat daarnaast telt: veul spelen! Op je bek gaan en toch weer de volgende dag optreden op een slecht bezochte braderie of Piratenbal waar meer gezopen dan geluisterd wordt. Echt, daar kan geen schoolbank tegenop!