Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Schokkend

Op een mooie zondagmorgen in het voorjaar van 2014 is het goed weggestopte Amatrice de startplaats van de vijfde etappe van Tirreno- Adriatico. ‘Een prachtig dorpje’, laat ik het thuisfront enthousiast weten.

Vrouwlief gaat via Google direct op zoek naar afbeeldingen van Amatrice. Het blijken schokkende beelden te zijn. Van voornamelijk Franse vrouwen, die ongegeneerd opgaan in hun vleselijke hobby. Na lang scrollen komt er ook een plaatje van een keurig katholieke Italiaans kerkje voorbij. Kortom een dorpje om nooit te vergeten.

Dik twee jaar later roept de naam Amatrice plots geen glimlach meer op. Het lieflijke villagio in de provincie Lazio ligt in puin. Net zoals l’Aquila in 2009. Het nieuws van de aardbeving daar kwam destijds net zo wrang binnen. Vier jaar voor de beving deed de Giro d’Italia deze tussen hoge bergen ingeklemde monumentale stad aan. Danilo di Luca won er de rit. ’s Avonds, toen de zon op de Piazza del Duomo langzaam wegzakte achter de kathedraal, ontpopte l’Aquila zich tot een zinderende studentenstad met terrassen, waar je altijd naar terug blijft verlangen.

In 2010 wilde de Giro de pijn van l’Aquila verzachten door er opnieuw een rit te laten eindigen. Het bleek een stuitende misser. Een jaar na dato was het oude centrum van l’Aquila nog altijd een dichtgetimmerde en zwaar gestutte levenloze spookstad. Niemand zat te wachten op de Giro. Iedereen wachtte op hulp van ‘Rome’. l’Aquila voelde zich in de steek gelaten.

Hopelijk hebben de Romeinen hun les geleerd en bouwen ze Amatrice eerst weer op, voor ze er goedbedoeld terugkeren met de Giro of Tirreno-Adriatico. Wie vandaag ‘Amatrice’ googelt krijgt de ellende te zien en amper nog Franse vrouwen. En dat is een stuk schokkender.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.