Volledig scherm

Column: Ribbeltje

In een goed café krijg je bij elk biertje een passend glas. Een glas, dat gespoeld is in het helderste water. (Net als in dat kleine café waar Pierre Kartner ooit belandde).

Niet alleen een zeer breed assortiment aan bieren, ook het schenken in mooie glazen is al langer een tendens. De tijd van die praktische, maar oerlelijke stapelglazen lijkt gelukkig voorbij.

In ons clubhuis heb je de keuze uit honderden bieren, dus is het heel straf dat ze er ook zo veel bijbehorende glazen hebben.

Wat mijn café nóg specialer maakt, is dat de barkeepers niet alleen weten wát de stamgasten drinken, maar ook met welk glas ze hun mateloze dorst willen lessen. Zo dronk ik in een zeer grijs verleden liefst Koninck. Niet, zoals het hoort, in een bolleke of een fluitje, maar in een ribbelglas. Dat mocht ik van de kasteleins, het werd door hen niet als heiligschennis gezien.

Inmiddels drink ik al vele jaren andere bieren uit andere glazen, maar door een persbericht kwam mijn liefde voor het ribbeltje weer bovendrijven.

Bierketen AB InBev neemt die oude, vertrouwde ribbelglazen van Stella Artois geleidelijk uit de handel en vervangt ze door een kelk. Of liever in schoon Vlaams: een chalice. Op die manier willen ze het volkse drankje een chiquer imago bezorgen. Schande! Want
hoe mooi het ook moge klinken: ‘Ach ober, doet u mij een chalieske’; handen af van het ribbeltje!

Vanaf nu ga ik uit protest alleen nog uit ribbeltjes drinken, wat voor een bier er ook in gaat.

Eén ding moet me daarbij wel van het hart: Stella’s ribbelglas is niet helemaal je van het. Iets te veel rechttoe rechtaan.

Het ribbelglas van Jupiler, dát benadert de perfectie. Ribbeltje van onder, licht bollend in het midden en boven weer sierlijk naar binnen golvend. Je zou er dorst van krijgen. Gelukkig komt de zomer er eindelijk aan…