Volledig scherm

Column: Reutelen

Aan alle Nederlanders. Er is iets aan de hand met Mark Rutte. Hij kletst te veel. Dat is voor domme of voor bange mensen. En dom is Rutte zeker niet, anders hou je het niet zo lang vol als baas van een land met 17 miljoen meningen. Maar de laatste tijd hoor ik een premier achter de komma kletsen als hij een uur gratis zendtijd voor politieke partijen in Buitenhof reserveert of een advertentiepagina in de krant.

Die is neem ik aan wel betaald, waarvoor ons gezin de VVD hartelijk dankt, maar hij mag ter toelichting nog een nieuwspagina zeurkousen over normen en waarden in een ‘ontzettend gaaf land’. Ja, daar mankeert wat aan. Ja, het is belangrijk dat mensen zich gedragen zoals wij hebben afgesproken.

Maar je wordt gek van reutelende politici die zich zulke zorgen maken over De Kloof, solidariteit, moraal, respect en leren luisteren. Dóe er dan ook wat aan. Zorg dat een wijkagent tijd en gezag heeft om snotneuzen in de bus en treiteraars op de stoep aan te pakken.

Het is te zot dat een huisarts tweedehands pillen moet sparen voor mensen die hun eigen risico en de premie niet meer kunnen betalen. Pak die huursubsidie maar af van tokkies die de buurt verzieken.

Hoe is het mogelijk dat een 62-jarige bouwvakker die sinds zijn vijftiende heeft gebeuld zich nog moet melden bij het UWV, terwijl het achterlijke zwagertje van Peter Jan Rens op tv publiekelijk pocht dat hij niet gaat werken zolang er ‘subsidiepotjes’ zijn?

Waarom pamperen we buitenlanders die weigeren in te burgeren? Hoezo betalen we ex-Kamerleden die liever verkiezingsfolders in de Verenigde Staten gaan uitdelen?

Aanvankelijk had ik nog de indruk dat het een oproep van de minister-president was. Maar links in het hoekje, op zijn adamsappel, blijkt het stiekemweg toch een VVD-ding te zijn.

Postcodeloterijbedrog is het, die brief. Je denkt wat moois gewonnen te hebben, maar aan het eind blijkt dat je eerst nog een extra lot moet kopen. Of, in het pr-gevalletje Rutte, moet stemmen op de VVD en maar lijdzaam moet afwachten of het ooit wat oplost.

Doe even normaal.