Volledig scherm

Column: Red het zuiden

'Hee Jantje, papa en mama zetten mooie plantjes bij jou op de kamer.' 'Zo kan ik niet slapen papa, die felle lamp boven de planten schijnt in mijn ogen.' 'Geen probleem jongen, mama heeft een blinddoek gekocht. Als de plantjes weg zijn, krijg jij een Playstation!'

Zou het zo gegaan zijn, met de wiet die op de kinderkamer in Roosendaal werd gekweekt? De politie trof het kinderkamerkwekerijtje woensdag aan bij een inval.

Ik woon al heel lang in het zuiden, maar zo gek als de laatste jaren heb ik het nog niet meegemaakt. Is hier nog iemand die geen weet heeft van een opgerolde wietkwekerij in zijn buurt? Die nooit op de bekende plastic zakjes is gestuit, die niet van zijn kinderen heeft gehoord dat hen op het voetbalveld spul is aangeboden? Die geen tonnen drugsafval in de berm heeft gespot? Geen liquidatieplek heeft op fietsafstand van zijn eigen huis?

Ik merk dat ik het steeds normaler vind. Wietplantjes in kinderkamers! Dat is dus niet normaal! Nog even en er groeit wiet in couveuses, of op de veel te natte luiers van onze ouderen.

Lees even mee met de omschrijving van de TV-serie 'Feniks', die binnenkort wordt opgenomen: 'Decor is het Brabantse grensgebied dat vol zit met corrupte politici, en dat ondanks het gezelligheidsimago een crimineel broeinest is waar de regels ver te zoeken zijn. Denk aan trekker-trek, carnaval en het Bourgondische leven, maar daartegenover ook de snoeiharde onderwereld.'

Onze Bredase staatssecretaris van veiligheid en justitie Klaas Dijkhoff is de slimste mens. Maar wat zijn Brabantse profilering betreft kan hij beter een wietplant in zijn vensterbank zetten, in plaats van een Sanseveria.

Om de carnavalspret niet te bederven, doe ik er voor Klaas een gratis liedtekst bij: 'Luierwiet, wie kent het niet. Luierwiet, Luierwiet bij tante Sjaan en ome Piet'.

Na het zingen graag snel de kroeg uit, de regeringskamers in. Werk aan de winkel!

Het zuiden moet gered!