Volledig scherm

Column: RBC, met de R van Rimboe

Als kind dacht ik dat Rimboe een grapje was. Een voetbalvereniging met die naam, dat moest zoiets zijn als FC Bal-op-het-dak, of FC Knudde. Een spreekwoordelijk klunzenelftal. Een team uit een stripverhaal. Dat had ik dus mooi mis. Toen ik jaren later eindelijk eens echt tegen Rimboe speelde, op een prima veld aan de bosrand bij Wouwse Plantage, werden we nog flink ingemaakt ook. Alsof de tegenpartij mijn gedachten had gekend en wraak nam.

Dat RBC echt bestond, wist ik als jochie verdomd goed. Die club kwam op tv! Met wisselend succes weliswaar, maar er waren uitschieters, met de bekerfinale tegen Ajax als hoogtepunt. Later kwam de harde waarheid. Degradatie. Faillissement. Amateurbestaan. En nu staat de Roosendaalse ploeg zelfs bij het eigen stadion voor een gesloten poort. Huurachterstand, dus wegwezen.

De eigenaar van het complex ziet de toekomst somber in. De club zoekt alternatieven. In eigen stad, of misschien wel - het stond er echt - op de velden van Rimboe. Het kán. De vereniging bood al eens eerder noodopvang aan de voorheen zo grote buur.

Het stadion zal wel weer projectontwikkelaars trekken die er ongekende mogelijkheden in zien. Een evenementenhal! Een wielerbaan! Een ijspiste! Een nieuw stadskantoor! Om na een paar jaar te moeten toegeven dat zoiets financieel onhaalbaar is. Waarna het veld opnieuw verandert in een onkruidparadijs. Goed voor de biodiversiteit, dat dan weer wel.

Maar RBC zelf dan? Kan het ooit nog, terug naar het profbestaan? Of is een provinciestadje als Roosendaal tóch te klein voor een betaald voetbalclub? Doetinchem is kleiner. Heerenveen ook. FC Volendam komt uit een dorp...

Intussen voelt RBC zich nergens meer te groot voor. Zelfs niet voor de knusse accommodatie van Rimboe. Een terrein waar het woord topsportklimaat toch vooral als een grapje klinkt.