Volledig scherm

Column: Potlood

L ang leve het potlood. Nederland terug in de prehistorie. We zetten nog steeds streepjes en tellen weer handmatig, net als vroeger bij de kruidenier aan de overkant. Omdat minister Plasterk er maar niet in slaagt een veilig systeem te laten uitdokteren dat bestand is tegen virussen en andere ellende die Poetin stiekem op ons afstuurt.

Begrijpelijk dat de PvdA’er nog hecht aan Bruynzeel-rood en oudtestamentische tijden waarin zijn partij nog wél stemmen wist te winnen. Dat hij de vooruitgang uit voorzorg afblaast en het warrige hoofd in de schoot legt. Maar in de eerste de beste bananenrepubliek volgen ze onze stemperikelen inmiddels gierend op hun laptop. En wij thuis maar wachten tot ze ons een stembiljet ter grootte van een rolletje behang toezenden.
Gelukkig konden 183 politieke voetzoekers niet allemaal genoeg handtekeningen en inschrijfgeld bijeen­­ bedelen, zodat onze keuze beperkt blijft tot slechts 28 partijen. En dus maar 28 stapeltjes in de hoek van stembureau De Blokhut te Helwijk, waar alles op alles zal worden gezet om dit land tijdig de verkiezingsuitslag te kunnen bezorgen. Overwerken en chinees bestellen, want ze klaren dat nooit op één dag.
Zenuwachtige burgemeesters reserveren reeds stretchers, EHBO'ers oefenen met hun koffers en aangepaste draaiboeken om zich straks te ontfermen over de suf getelde bewakers van onze democratie. Hoezee, hoezee.
Wat mij betreft mag dat partijtje drie dagen duren. Laat ze maar even zweten, die Kamerleden in spe. Geef mij drie dagen Annechien die met steeds zwaardere stem in d’r gestreepte pyjama de uitslagen op een NOS-scherm bij elkaar veegt. Laat mij met holle ogen en een lege fles de marathonuitzending volgen vanuit De Blokhut in Helwijk.
Alsof het een biljartwedstrijd betreft, horen wij die uitverkoren burgers bezig: ,,PvdD één stem noteren, één.’’ ,,VVD?’’ ,,Nee-ee: PvdD!’’ ,,Oké, volgende.’’ ,,Artikel 1 één stem noteren, één.’’ ,,Dus twee voor Artikel 1?’’ ,,Nee-ee. Eén.’’ ,,Overnieuw.’’