Volledig scherm

Column: Pokémug

Goed, dus het stikt hier in het zuiden van de muggen. En van de Pokémon. Wat is nu eigenlijk erger? Tijd om de balans op te maken.

Jawel, ze hebben allebei heus voordelen. Zo dwingt Pokémon Go - waarbij je via je telefoon fictieve figuurtjes moet zoeken in je bestaande omgeving - zelfs de fanatiekste gamers om eens naar buiten te gaan. Een level waarvan sommigen amper nog weet hadden. Mooi meegenomen, nu blijkt dat de Nederlandse jongeren Europees kampioen op-hun-luie-reet- zitten zijn.

Voor muggen hoef je de deur niet uit. Maar ze maken wel de band met je gezinsleden of huisgenoten hechter: iedereen weet dat een gezamenlijke vijand de troepen verenigt. Zijn ze gevaarlijk dan? Muggen niet, behalve als ze vieze ziektes meebrengen. Pokémon ook niet, tenzij ze met hun virtuele bips op het echte spoor plaatsnemen: kom me hier maar eens pakken jongens...

Goed, muggen houden je weer wel uit je slaap. Maar Pokémon houdt je van je werk. Daar hoef je het spel niet eens zelf voor te spelen. Want je zult zien dat juist die ene collega die altijd roept dat vergaderingen efficiënter kunnen, jou onderbreekt met de woorden: „Wacht, kijk eens, daar zit er één! Ja, bam, hebbes. Hahaaa!”

Van Pokémon bestaan 150 exemplaren. Die moet jij allemaal hebben. Van muggen komen in Nederland 35 soorten voor. Die moeten allemaal jóu hebben.

Botsen door schermstaren of bloedvlekken na raakmeppen. Klamboe of telefoonverbod. Jeuk versus irritatie. Wie wint er nou?

Het antwoord is niet zo moeilijk, als je even een jaartje vooruitdenkt. De zomer van 2017, waarin jij wéér aan die irritante bulten zit te krabben. En je ondertussen afvraagt: Pokémon Go, wat was dat ook alweer? Iets met een mug en een olifant?