Volledig scherm

Column: Pipo de Kloon

Stel dat mevrouw Bas mij laat klonen... Stel... Dat ze denkt: ik laat alvast een nieuwe maken. Voor het geval hij vroeg de pijp uitgaat. Dan heb ik alvast een jonger exemplaar en die voed ik dan toch iets anders op dan die oude Bas. Zodat ie wél op tijd komt en niet meer drinkt.

En dan vraag ik die Zuid-Koreaanse kloonfabriek meteen of ze aan die kluns in een twee-punt-nul-kopie ook twee rechterhanden kunnen DNA-en. Zou kunnen toch? Eng. Moet ze niet doen. Daar wordt een huwelijk niet beter van, zeker niet terwijl ik nog leef. Ze mag overal aan zitten, maar van mijn DNA blijft ze af.

Ik begrijp niet zo goed wat die baasjes van de Rotterdamse buldog Joep heeft bezield om mee te doen aan het tv-stuntje van BNN. Waarom wil je een duplicaat van de leukste, liefste en, mooiste hond ter wereld? Omdat je dan gegarandeerd weer de leukste, liefste en mooiste buldog van Rotjeknor hebt? Lijkt mij saai. Bovendien maak je van Joep dan juist een doorsnee-dog. Als je fabrieksmatig kopieën van Johan Cruijff of Ursula Andress kunt maken, dromen we niet meer van hun opvolgers.

Sophie Hilbrand – geef mij haar zus maar – bestelde met wat DNA en welgeteld 50 mille van de door ons gesubsidieerde omroep BNN een genetische replica van Joep. En het is gelukt. Joep is dood, leve Pipo, zijn kloon. Het naamgrapje is, wederom op onze kosten, van BNN. Wie wel eens honderd Koreanen op een rij heeft gezien, twijfelt er niet aan of de duplo-dog is gelukt. De nalatenschap van Bart de Graaff bazuint dat het de maatschappelijke discussie over het Nederlandse verbod op klonen nieuw leven wil inblazen. En verzekert dat het nieuwe tv-programma Klonen: Wens of Waanzin? geen imitatie is van de Grote Donorshow waarin patiënten een orgaan konden winnen. Die show bleek fake, maar Pipo de Kloon is echt. Nou ja, bijna dan. Arme Joep.