Volledig scherm

Column: Peter, Perry en het personeel

Toen snorren bij topvoetballers nog doodnormaal waren, heeft Peter Remie mij een paar keer aan de juiste voetbalschoenen geholpen. Hij was destijds basisspeler bij NAC, maar leek ook best in zijn nopjes als hij voor mij naar maatje 32 zocht bij Perry Sport in Breda. Van een bestaan bij een profclub kon blijkbaar niet iedereen rondkomen. Dat is nu wel even anders.

Ook Perry is niet meer wat het was. De sportwinkelketen ging failliet en de Engelsen die het concern overnamen, lijken bezig met drastische personeelsverjonging. Een verkoper met snor? Enige beginnende baardgroei is misschien nog nét toegestaan, maar eigenlijk ben je dan al te oud. Medewerkers worden nog sneller afgedankt dan voetballers. Die staan soms met 36, 37 jaar nog op het veld. Bij Perry wordt je dan geacht het veld te ruimen.

Het blijft vreemd om te zien dat dit soort firma’s onderuit gaan, terwijl er meer sportkleding wordt gedragen dan ooit. Senioren trekken hun lycra wielerbroekjes recht voor ze op hun racefiets stappen. Fitgirls rennen na een vlugge selfie weg in zachte, strakke grijze broeken. Jongetjes gymmen in het officiële thuistenue van hun vaders favoriete voetbalclub. En tegenwoordig zijn er hele wijken waar alles, van boodschappen doen tot bier drinken, gebeurt in trainingsbroek. Zelfs door omvangrijke individuen die na het uitspreken van het woord ‘sport’ al aan de beademing moeten.

Sportkleding is overal. Wat een enorme markt! Maar ja, de gemiddelde drager shopt nu online of bij een discounter. Alleen voor advies gaat hij nog naar de speciaalzaak. Speelt de nieuwe Perry- eigenaar daarop in? Mwah. Die hengelt in advertenties naar mbo-scholieren. Daar zitten vast steengoeie schoenadviseurs bij - Peter Remie was indertijd ook nog niet zo oud. Maar om nu al je routiniers zomaar buitenspel te zetten... dat verdient in elk geval niet de sportiviteitsprijs.