Volledig scherm

Column: Over de brug

Terwijl de radiopresentator dinsdagochtend meldde dat de Merwedebrug acuut was afgesloten voor vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton, was ik onderweg naar Utrecht. Ik zag kolossen uit heel Europa naast, voor en achter mij over dezelfde brug rijden.

Het duurde nog zeker een etmaal voordat het verbod voor vrachtwagens echt goed werd nagekomen en gehandhaafd. Ik vroeg me tijdens mijn rit af hoe het zou zijn om samen met tien vrachtwagens in de rivier te storten. Zou het lang duren voor de auto in het water lag? Zou ik gemakkelijk uit de auto kunnen komen? Waar lag die hamer eigenlijk om de autoruiten in te tikken? Voelde ik daar nou iets trillen in het wegdek, of leek dat maar zo? Gelukkig was de brug aan het einde van deze gedachten alweer achter mij.

De ellende met de Merwedebrug duurt nog wel even. Ik kan de komende maanden minder genieten van het gezelschap van mijn lief: hij is net als veel andere zuiderlingen afhankelijk van de brug om naar zijn werk te komen.

Hij klaagt bijna nooit over zijn dagelijkse asfaltsessie of over het fileleed dat hem zo vaak treft. Maar gisterochtend appte mijn favoriete leasebakrijder dat hij in de ‘totale hel’ was beland. Bijna drie uur zat hij in de auto voor hij op zijn werkplek arriveerde.

Gisteravond was het opnieuw raak. Volgens mijn lief volstrekt onnodig, omdat vrachtwagens die te ver gaan niet met heel erg grote efficiëntie of ver genoeg van tevoren worden onderschept. Het zal wel het verschil zijn tussen man en vrouw. Ik vraag me af hoe het zit met de betrouwbaarheid van de brug, vraag me af of het echt wel veilig is om er overheen te rijden.

En mijn doorgewinterde A27- rijder zelf? Die is alleen maar bezig om zich druk te maken over de geringe snelheid waarmee hij de komende maanden over de brug komt.