Volledig scherm

Column: Oranje Boven

De kiem voor mijn Oranjefascinatie is gelegd in 1981. In Veere.

Daar zag ik als 6-jarige hoe enthousiast de menigte reageerde op onze koninklijke familie. Samen met mijn klasgenootjes en duizenden anderen mocht ik getuige zijn van Koninginnedag nieuwe stijl.

Koningin Beatrix, een jaar op de troon, brak met de traditie van haar moeder Juliana om in de paleistuin van Soestdijk een defilé te houden. Beatrix ging het land in en Veere en Breda hadden 35 jaar geleden de eer als eerste plaatsen te worden bezocht.

In Veere waren ze te braaf om tegen de Oranjes in verzet te komen, in Breda was het wel hommeles en zorgde het koninklijke bezoek voor schermutselingen. Daar had ik als kind nog geen weet van, ik kan me van die dag voornamelijk herinneren dat de hoed van Beatrix enorme proporties had en dat we ons misselijk aten aan oranjegekleurde spekjes.

Mijn moeder was fan van Juliana, door haar liefkozend Juliaantje genoemd. Want dat was de koningin van het volk. Het imago van Beatrix was stijver en harder.

Met de wijsheid van nu kijk ik anders naar Beatrix. En met dank aan sociologe Jolande Withuis weten we weer een stuk meer over de fratsen van Juliana en Bernhard. Ik koesterde lange tijd Bernhards imago van deugniet, maar kwelgeest is een betere typering. Het boek waar Withuis zes jaar aan werkte, is voor mij het nieuws van deze week. Je merkt opnieuw hoe groot de impact is van ons Koninklijk Huis. Of het nu gaat om deze biografie of om de toelage voor Amalia. Het rumoer zegt veel over onze identiteit. De Oranjes zijn onze Nationale Discussie en daarmee zorgen ze voor verbinding. Ook bij de tegenstanders. Nederland zonder koning Willy? Saai!