Volledig scherm

Column: Ontspullen

Ontspullen is het nieuwe kopen, kopen, kopen. Te veel spullen hebben, oordeelde een trendvoorspeller laatst, is slecht voor je gezondheid. Zo had ik er nog nooit tegenaan gekeken. Ik dacht altijd dat onze economie erbij gebaat was.

Maar wat is te veel? Wie bepaalt dat? Ieder voor zichzelf, toch? Ik moet er niet aan denken om afscheid te nemen van zo’n beetje alles wat ik in mijn halve leven zo zorgvuldig mijn nest heb binnengesleept. Maar stel nou, puur theoretisch, dat ik toch besluit mee te doen aan de ontspulcultus, waar moet ik mijn dierbare gespulte dan dumpen? In de kliko? Bij de Emmaus in Langeweg?

Al die kostbare boeken uit de Russische bibliotheek, al die jurken en blouses en pantalons die ik met continu gevaar voor acuut faillissement bij Pauw in Breda heb aangeschaft; weliswaar in de uitverkoop, maar desalniettemin.... Dat zijn toch parels voor jeweetwel?

Ik heb alleen last van ontspulzin als ik voor de zoveelste keer bijna tegen de negen dozen midden op zolder op bots, waar mijn huisgenoot zijn aantekenboekjes van de afgelopen zeg maar dertig jaar heeft bewaard.

‘Uh uh, afblijven! Kunnen nog eens van pas komen’, krijg ik steeds te horen zodra ik er met een vinger naar wijs. Of als ik de hele rij shirts en broeken van hem nutteloze ruimte zie innemen in onze kledingkast omdat ze niet met hem zijn meegegroeid; ruimte die ik zo veel beter zou kunnen gebruiken. Mogen ook niet weg, want je weet maar nooit.

Je weet maar nooit, nee. Als er een oorlog uitbreekt, als ik werkeloos raak, als, als... Dan kan ik tenminste tot het einde der tijden vooruit met mijn spullen. Omdat ik tenminste één kunst versta en dat is de kunst van het verspullen.