Volledig scherm

Column: Oneindige lijst

Tróts was Zundert, gisteren precies vier jaar geleden. Niet alleen kwam eindelijk weer eens een kabinetslid het jaarlijkse bloemencorso bewonderen. De staatssecretaris bepaalde ook nog eens dat de optocht voortaan immaterieel cultureel erfgoed was.

Dankzij de handtekening van Halbe Zijlstra belandde het corso als allereerste op een nationale lijst met gebruiken die beslist behouden moesten blijven.

Die lijst bestaat nog steeds. En hoe. Vorige week is alwéér een traditie toegevoegd. Die van studentenverenigingen. Het in groepsverband op regelmatige basis op een zuipen zetten is blijkbaar uniek. En belangrijk. En mag nooit verloren gaan.

Helemaal verbaasd was ik niet. Ook het Prijsdansen in Nieuw- Vossemeer heeft immers een vermelding. En toen ik daar eens als verslaggever halverwege de ochtend aankwam - in plaats van bij de vroege start - vond ik niemand die nog een fatsoenlijk woord kon uitbrengen. Sommige aanwezigen wisten van zattigheid niet eens meer of ze hadden meegedanst of niet. Cultuur met de C van cheers.

De Nationale Inventaris telt intussen precies honderd-en-een Nederlandse gewoontes, van carbidschieten tot midwinterhoornblazen. Wie ze onder elkaar wil uitschrijven, heeft een behangrol nodig. Hetgeen dan weer zomaar een erkende traditie kan worden - de samenstellers van de lijst weten immers van geen ophouden.

Wat zou er nu nog volgen: hardop aftellen tijdens oud en nieuw? Vechten op de dorpskermis? Kakken in de baas z’n tijd? Doen ook veel mensen hoor!

Het eens zo gewichtige stempel ‘cultureel immaterieel erfgoed’ is zoiets geworden als de aanduiding voor gezond voedsel in de supermarkt: het staat overal op, en niemand gelooft het nog. Je reinste immateriële inflatie.