Column: Nextdoor

Sinds kort ben ik verknocht aan een redelijk nieuw sociaal medium: Nextdoor.

Na alle invitaties van mij volstrekt onbekende gladjanussen via LinkedIn, al die geveinsde vrolijkheid via Farcebook en de bagger op Twitter, is dit digitale wijkprikbord een verademing. Iedereen op Nextdoor is lief, behulpzaam, op een fijne manier grappig.

Naastenliefde pur sang. Werkloze grasmaaier gezocht, bericht een lollige buurtgenoot. Lichtroze koeka doekje kwijt. Ik weet bij God niet wat een koeka doekie is, maar klinkt het niet reuze schattig?

Bankpas gevonden. Ziet u wel, hier wonen alleen maar eerlijke mensen. Wij zoeken een fijne oppas voor ons hondje!’ Komt goed. Billykast, gratis af te halen.

Ook al gratis: sierbestrating. Jaja, een goede buur is beter dan een verre vriend!

Hoogtepunt: Er loopt een jong vogeltje rondom de boom tegenover nr. 22-20. Hij is niet gewond maar leert uit te vliegen. De vraag aan alle hondenbezitters die er veelvuldig langs zullen lopen om hem met rust te laten. Zijn ouders houden hem vanuit de boom in de gaten en zorgen voor hem.

In zo’n wijk woon ik. Wow!!! Of is ook dit allemaal schone schijn? Deze week speelde ik even advocaat van de duivel. En vroeg me af of Nextdoor geen slinks verzinsel van een makelaarspact is, om zo onze huizenwaarde te verhogen...?

Nee. Nextdoor is natuurlijk bedacht in Silicon Valley. En het wordt bij ons uitgeprobeerd, omdat wij volgens de Amerikanen nog veel gemeenschapszin hebben! Klinkt als naastenliefde. Kunnen we dus trots op zijn.

Maar hoe zit dan het met de vluchtelingenopvang in onze Baronie-regio? Dat zijn toch evengoed naasten, in de betekenis van ‘alle personen met wie je op aarde leeft’. Gunnen we die mensen in nood ook een plaatsje Nextdoor?