Volledig scherm

Column: Navelpluis

Wat een genot, mijn mobiel is kapot. Het rijmt en het laat zich vrolijk zingen.

Wat zich aanvankelijk liet aanzien als een drama, bleek een vier dagen durend feestje van ongekend formaat. Een superlang weekeinde onbereikbaar voor de haastige buitenwereld die van alles van je wil. Geen sms'jes over wat je nog allemaal moet doen.

Geen smerige whatsappjes van vrolijke vrienden die The Donald nog zouden laten blozen. Geen telefoontjes van mensen die vragen of ze je alsjeblieft even mogen lastigvallen terwijl ze daar eigenlijk al mee zijn begonnen. Aanvankelijk is het een bijna-doodervaring als zo'n iPhone niet meer reageert. Mijn contacten! Honderden foto's die je nog altijd eens moet laten afdrukken. Al die afspraken die je niet gaat nakomen. Maar het went rap, zo'n gecrashte gsm.

Niemand die belt! Na de eerste nacht wist ik al niet meer waar hij lag, omdat hij zich niet meer liet horen. En bleef ik verstoken van de Facebookberichten van mijn nicht over haar haperende stoelgang. Maar op den duur ga je toch een beetje aan jezelf en het belang van jouw bestaan twijfelen. Want ook op onze huistelefoon bleef het onverwacht stil. Ik heb hem nog gecheckt, hij deed het heus wel, maar er belde gewoon geen mens.

Enfin, eind maandagmiddag is mijn mobieltje gefikst door een handige collega die een soort navelpluis uit het oplaadcontact weet te peuren. Toch een beetje benieuwd beluister ik de voicemails van de afgelopen dagen. Of ik wat gemist heb, wil ik weten.

Mevrouw Bas. Oké, dan kook je zelf maar wat. Mijn moeder. Ben je dood? Een kroegmaat. Mag je niet weg vanavond? Mijn tennisvriend. Waar blijf je nou? Een collega. Ik weet dat je vrij bent, maar kun jij misschien... Mijn broer. Ken jij die mop over de kont van Kim Kardashian en Donald Trump? Ik twijfel. Misschien zeg ik tegen niemand dat mijn mobiel het weer doet.