Column: Motivatielied

De sportzomer is in volle gang. Ook in ons land. Nee, zonder Nederland is er aan het EK bar weinig lol te beleven. En met onze overgave aan de 23 varianten op Kuifje wil het ook niet echt vlotten. Daarvoor is het spel van de Rode Duivels tot nu toe te bleekjes.

Wij houden nu eenmaal van Oranje. En omdat Robert Gesink, de Pietertje Pechvogel onder de wielrenners, niet naar de Tour de France kan, richten wij ons nu al volledig op de Olympische Spelen die in augustus in Rio de Janeiro worden gehouden.

Om in de juiste sfeer te komen, meldt het KNMI niet alleen het ene neerslagrecord na het andere, ook Code Oranje is niet meer weg te denken bij de weerberichten. Dolfinarium Harderwijk ziet het spelletje nog niet helemaal. De aldaar op dinsdagochtend geboren zeeleeuw moet rap een gans andere naam krijgen dan Saphira. We noemen haar natuurlijk Daphne, of nog veel toepasselijker: Ranomi!

Gisteren gaf het NOCNSF wel het goede voorbeeld. Het lanceerde Het Motivatielied voor al onze olympiërs: Hoogste Versnelling van rap-singer-songwriter Nielson. Het is een niemendalletje waar de goddelijke bewoners van de berg Olympus niet opgewonden van zullen raken, maar gezellig genoeg om in ons land mensen te inspireren tot het lopen van de polonaise met een oranje klomp van piepschuim op het hoofd, zo luidt de verwachting.

Het succes van het nummer hangt natuurlijk voor een deel af van de prestaties van Nadine, Tom en de rest in Rio. Wij houden van Oranje van Dreke Hazes is - op het ook door Nielson meegezongen Koningslied anno 2013 na - wellicht de slechtste hymne aller tijden, maar dankzij het EK 1988 bezorgt de kromme tekst ons 28 jaar na dato nog kippenvel.

Maar dát heeft natuurlijk ook te maken met De Legende Hazes, met zijn daden en zijn doen.