Volledig scherm

Column: Miniserie

Natuurlijk, de woordspelingen lagen voor de hand toen Eric Wiebes alweer tweeënhalf jaar geleden staatssecretaris van Financiën werd.

Maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat er na iemand die luisterde naar de naam Frans Weekers, een nog slapper figuur zou worden aangesteld. Zo weinig sturing gaf Wiebes de afgelopen jaren aan zijn ministerie dat hij het nu noodgedwongen onder curatele heeft gezet. Hijzelf valt gek genoeg niet onder dat bijzondere toezicht, terwijl hij toch hoogstpersoonlijk aansprakelijk is voor het uit de hand lopen van een vertrekregeling bij de fiscus. Er is in dit geval sprake van zoveel boekhoudkundig onbenul dat het niet leuk meer is: vele miljoenen duurder dan begroot.

Als het mis gaat op hun ministerie hebben vooral VVD-bewindslieden de goede gewoonte om ambtenaren er de schuld van te geven. De details van deals raken zoek, betaalbewijzen zijn onvindbaar, onbetaalbare regelingen worden in het leven geroepen, maar het is nooit te wijten aan het leidinggevend vermogen van de verantwoordelijke bewindsman. Worden er desondanks toch nog indringende vragen gesteld hoe het dan wel zo ver heeft kunnen komen, dan wordt al gauw tegenwerking op hoog niveau binnen het eigen departement gesuggereerd.

Alsof zo’n ministerie een wespennest is, met zoveel intriges dat een enkele miniserie voor tv veel te kort is om alle verwikkelingen te kunnen verfilmen. Maar een staatssecretaris die geen baas is in eigen huis en niet op tijd ingrijpt, valt niet serieus te nemen. Te laat plotseling zware maatregelen treffen, valt dan in de categorie paniekvoetbal met de bijbehorende woorden kalf en put.

Het zou mij niet verbazen als de toezichthouder/troubleshooter een vrindje blijkt te zijn. Al sinds ze samen in een studentenvereniging zaten. Echt, Wiebes zou gewoon moeten wieberen.