Volledig scherm

Column: Milieuvervuilertje

Nou willen ze ons echt de auto uit hebben. Terwijl de treinen uitpuilen. Mooi alternatief is dat. Ik blijf gewoon in mijn veel te grote, 1 op 11 rijdende middenklasser het milieu vervuilen. Pas zodra ik het kan betalen, en dat is misschien wel nooit, ga ik over op elektrisch. Dat mag wél van de klimaatpolitie.

.
Alleen naar Schiphol wil ik nog wel eens de toevlucht tot het openbaar vervoer nemen, ondanks het gehobbel en gehijs met de koffers. O jee, wat zei ik? Schiphol, ook al fout. Wanneer maken ze elektrische vliegtuigen? Of vliegtuigen op windenergie?

Files neem ik nog steeds voor lief, net zoals velen met mij; anders waren er geen files, hè. Vorige week donderdag moest ik een vergadering bijwonen in een kantoor pal naast het Centraal Station van Rotterdam; paller kon gewoon niet.

Terwijl het van mijn huis naar het station in Zevenbergen slechts twaalf minuten lopen is, koos ik blindelings voor mijn trouwe vierwieler. Had ik op de terugweg niet een ietsepietsie spijt toen ik pas na anderhalf uur de overvolle Maasstad uit was?

Nee. Wat de automobiel nog steeds vele malen aantrekkelijker maakt, is de privacy. Waar heb je nog privacy? Waar ben je nog helemaal alleen, behalve dan op het toilet? Al die mensen, al die geuren, al die geluiden op de perrons en in de wagons: ik trek dat niet. Een afwijking misschien, maar bijkans iedere reiziger komt bij mij ‘binnen’.

Ik kan het niet laten om in andermans hoofd te kruipen en me af te vragen waar die meneer vandaan komt of wat die mejuffrouw aan het whatsappen is.
In de auto kom ik tot mezelf. Even niet communiceren.

En als ik dan weer die kolossale vuurbal boven Shell zie vanaf de Moerdijkbrug, denk ik:
dit milieuvervuilertje valt best mee.