Volledig scherm

Column: Lichtheid

Het is avond als zoonlief en ik Chinatown uitlopen. We zoeken onze weg door het verlichte Londen en stuiten op een groep van ongeveer honderd mensen die het trottoir verspert.

Drie bodyguards in chique kostuums delen de meute in tweeën om een uitrit vrij te maken. We turen naar het hek van waarachter elk moment een beroemdheid kan komen. „Op wie wachten jullie?”, vraag ik het jonge stel naast ons. Ze hebben geen idee. „We zagen al die mensen hier staan, vandaar.”

We vragen verder. Aan de twee vriendinnen van een zekere leeftijd op links, aan de jongens rechts van ons, aan de mijnheer met de aktetas....

Aan onze kant van de uitrit, blijkt niemand te weten welke ster zo meteen voor ons gaat verschijnen. „Zullen we gaan?”, zeg ik tegen mijn zoon. Maar nou wil hij weten wie het is ook. We blijven staan. Praten met de andere wachtenden. De een komt van zijn werk, de ander uit Japan.

Daar komt de ster, geflankeerd door twee dames in mooie jurkjes. Het is een knappe kerel, met donker haar en een bril. Voor hij in de Mercedes met chauffeur stapt, neemt hij de tijd om handtekeningen uit te delen en op de selfie te gaan.

Gejuich bij een groepje aan de andere kant van de uitrit. Aan onze kant kijken we elkaar aan. „En”, vraag ik de Britten in ons gezelschap. „Wie is het nou?”
Ze weten het niet.

Misschien zit hij in een tv-show? Een musical? We schieten onbedaarlijk in de lach. Maken foto’s van een man die om de een of andere reden beroemd is. En weg zoeft de ster, in zijn Mercedes. We praten nog wat na. Krijgen tips voor de rest van ons stedentripje. ‘Bye’, zwaaien we, een big smile op onze gezichten.

De lichtheid van het bestaan, is soms zo ondraaglijk niet.