Volledig scherm

Column: Leg mij uit

Waarschijnlijk ben ik te lomp voor deze wereld. Op de dag dat bekend wordt dat ING 2.300 landgenoten de nooduitgang wijst, lees ik een geniepig Rabobankbericht op de door mij zelf gefinancierde pc dat de rente op mijn spaargeld zonder overleg is verlaagd tot 0,3 procent.

Straks staan alleen nog managers die mensen ontslaan op de loonlijst en moeten we nota bene betalen om zuurverdiende centen uit te mógen lenen. En niemand die protesteert.

Zo zal het ook geen toeval zijn dat we horen dat de toch al niet misselijke premies voor verzekering van ziektekosten ondanks alle beloften duurder worden en dat je even verderop leest dat de leeftijd om nog een diepvriesembryo ingeplant te krijgen is verhoogd naar 49 jaar.

Ik gun iedereen alle geluk. Maar we draaien dus met zijn allen op voor dat soort rekeningen, omdat mensen er in geen dertig jaar in slagen keuzes te maken of omdat wij niet tegen mensen met pech, mankementen of traag zaad hardop durven te zeggen dat het recht op ergens ophoudt.

Nog los van de vraag of het wenselijk is dat deze ouderlingen hun kroost niet meer met hun bakfiets, maar met een rollator naar school brengen.

Nee, soms begrijp ik de wereld niet. Leg mij uit hoe het komt dat boeren nu 20 procent minder voor hun melk krijgen omdat er zoveel van is, terwijl ik daar in de supermarkt niks van merk.

Vertel mij waarom iedereen alleen over het idiote gedrag van de Willem II-supporters valt, terwijl je toch echt zag dat die Feyenoord-fans vroegen om een pak slaag. De malloot die, ocharm, met kop en kont over de balustrade werd gekukeld, vond het kennelijk zo gezellig in Tilburg dat hij er ’s avonds nog even een biertje ging doen.

Met het op zich best begrijpelijke plan in Rotterdam om ‘kwetsbare ouders’ wettelijk te verplichten tot anti-conceptie zijn ze wat deze categorie betreft net even te laat...