Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Leffe

Het was de afgelopen maanden opvallend hoe vaak het woord ‘proces’ als zaligmakend viel als het ging over ‘de weg naar Rio.’ Ik moest er onbewust aan denken toen Yuri van Gelder een week geleden als een stout jongetje door de bovenmeester naar huis werd gestuurd.

Wat hij precies heeft uitgespookt in nachtelijk Rio doet er eigenlijk niet toe. Dat het geen schoolvoorbeeld van topsportmentaliteit is, mag duidelijk zijn, maar wat doet het ertoe als hij vandaag weer doodstil aan het kruis had gehangen als de rechter hem terug naar Rio had durven sturen?

Ooit bestond het begeleiden van een topsporter eruit dat alles in het werk werd gesteld om haar of hem met het best mogelijke gevoel aan de start te krijgen van zijn grootste wedstrijd. Voor de één was een jaar lang leven als een monnik, maar een wielrenner als Peter van Petegem was op zijn best als hij de avond voor de koers vijf glazen Leffe achterover had gekieperd.

Diezelfde wielrenner mocht in 2000 plots geen bier meer drinken aan tafel tijdens een rittenkoers. Het paste volgens de leiding van Farm Frites niet bij de ware topsportbeleving. Het verstoorde het proces. Zijn teamgenoten losten het handig op. Eerst kregen ze het voor elkaar dat na een ritzege wel alcohol gedronken mocht worden bij het avondeten. Vervolgens schonken ze de glazen vol toen de naar Polti verhuisde Jeroen Blijlevens een etappe won. ‘Maar die rijdt niet meer bij ons’, sputterde de teamleiding tegen. ‘Dat is waar ook’, lachte de meute en niet De Peet maar de ploegleiding ruimde uiteindelijk het veld.

Moraal van het verhaal: maak van het ‘proces’ als sportbestuurder niet langer je eigen dogma. Een oude sportwijsheid zegt niet voor niets dat pas ‘op de meet de prijzen worden verdeeld.’ Die streep was vorige week nog lang niet in zicht.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.