Volledig scherm

Column: Lang leve de ...

Soms ben je oprecht blij dat je in Nederland woont. Je zult toch ’s morgens in Boston wakker worden en via de radio horen dat Donald Trump de nieuwe president is. Omdat 51 procent toch een schreeuwlelijk verkiest boven een lachend broekpak van de democraten. Dat zou zo maar kunnen in een land dat ooit onbegrensde mogelijkheden werd toegedicht.

Ergens diep in mij schuilteen republikein, maar ik ben zelden zo blij geweest met een koningshuis als nu. We hebben weliswaar niet kunnen kiezen voor Willem-Alexander en Máxima en die Oranjes maken soms misbruik van een belastingtrucje of de ambassade in Wenen om daar ongestoord en ongetwijfeld mét btw-bon te kunnen bubbelen van onze belastingcenten. Maar we weten in dit overzichtelijke landje wat we hebben en wat we krijgen. Ik heb over tig jaar liever een Hollands opgevoede Amalia die geen enkele politieke invloed zal hebben, dan een gekozen voetzoeker als president.

En je kunt van onze politici en hun partijen vinden wat je vindt, maar gelukkig valt hier in Nederland over een half jaar nog écht wat te kiezen. We weten van Geert Wilders precies wat hij wil en wie hij niet wil. En als jou dat niet zint, kun je altijd nog stem-men op Diederik Samsom die wél een democratische partij achter zich heeft, maar nauwelijks meer weet wat hij zelf ook alweer wilde. Emile Roemer van de SP verdenk ik ervan dat hij ergens in de binnenzak een visie heeft, maar het komt er soms zo rottig uit. Anders dan de volzinnen van Alexander Pechtold. Leuke buurman, maar die bel je niet als het huis over-stroomt. Zoals ik ook mijn vraagtekens heb bij Sybrand Buma. Als hij op zijn CDA’s begint te wikken en wegen, ligt je bij zin drie toch al in coma. Daar heeft Jesse Klaver geen last van, maar die gaat met die Obama-maniertjes lichtelijk irriteren. En ondertussen blijft Mark Rutte lachen. Beetje gênant vaak. Maar hij blaft gelukkig niet dat hij de beste minister-president is die God ooit heeft geschapen.