Volledig scherm

Column: Kroonjuwelen

Ik kan in deze column moord en brand schreeuwen omdat vrouwen minder geld hebben dan mannen, zoals blijkt uit de jongste Quote 500; de lijst met rijkste Nederlanders.

Ik kan bij mijn baas binnen rennen, keihard met mijn allerhoogste hakken op de grond stampen en meer salaris eisen, waarbij ik mezelf als een gorilla op de borsten sla en alles opsom wat ik zo verschrikkelijk goed doe en feitelijk beter.


Ik kan weer beginnen met roken om mijn stem een octaaf te laten zakken (zo’n lage stem schijnt tijdens salarisonderhandelingen goed te werken).

Ik kan... Nou ja ik kan van alles bedenken en dat wordt al sinds de eerste feministische golf gedaan. Feit is dat alle strijd voor een gelijkwaardige verdeling in salaris, rijkdom, huishoudelijjke en opvoedende taken niet spectaculair lijkt te helpen. Van totale gelijkwaardigheid tussen man en vrouw is gemiddeld genomen nog geen sprake.

Is dat erg als het gaat om het geld? Niet als vrouwen bewust kiezen voor minder geld en status om zo meer tijd door te kunnen brengen met hun kinderen of hun vriendinnen.

Het is wel erg als vrouwen minder verdienen dan mannen terwijl ze precies hetzelfde werk doen. We verzetten ons nu al een halve eeuw tegen die ellende. Ik zeg: hoog tijd voor een andere strategie.

Daarbij laat ik mij graag inspireren door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en door het Centraal Bureau voor de Statistiek, die dinsdag besloten om allochtoon als term af te schaffen vanwege de negatieve associatie.

Associeer mij niet langer met moedermelk, kinderziektes, kreukloze overhemden, macaronischotels, theekransjes en onderdanigheid. Noem mij niet langer vrouw. Ik ben een mens. Zonder kroonjuwelen, maar dat kan vanaf nu elk moment veranderen.