Column: Krokodel
Zo af en toe kan ik het niet laten. Dan breng ik een bezoekje aan een van de cafetaria’s om de hoek of liever nog, een onvervalst frietkot, zoals op de grens bij Meersel-Dreef.
Eenmaal binnen komt ondanks de ongeremde zucht ook de twijfel: wat zal ik bestellen? En na lang aarzelen kom ik meestal toch weer uit bij de traditionele snacks naast het frietje: frikandel of (goulash)kroket. En aan de Vlaamse kust natuurlijk een garnaalkroket.
Die frikandel en kroket mag je de aartsvaderen der gefrituurde verleidingen noemen. Als we Wikipedia mogen geloven, dook de frikadel (zonder N) al op in de 16de eeuw! Daarmee werd een gekruide bal gehakt bedoeld.
In 1954 veranderde hij in een worstvormig, commercieel monster en kreeg de snack alsnog een N. De N van ‘Niet zulk deugdelijk vlees’, waarschijnlijk.
De kroket brengt ons terug bij de chef-kok aan hef hof van Lodewijk XIV en dan hebben we het dus over begin 18de eeuw.
2017 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de krokodel werd gelanceerd. Door drie in Mokum verdwaalde Bredanaars. Kro-ko-del. Hoe verzinnen ze het?
Ik weet het, voor fijnzinnige namen moet je niet in een snackbar zijn. Bereklauw, berehap, kapsalon, boerenbrok, vuurvreter, gigantico, mammoet, jonikid, annonimo, kippito, ragoezi, smulrol, lihanboutje en als tragisch dieptepunt: eierbal. Voelt u de harde stukskes al omhoog komen…?
Maar een fantasieloze naam als krokodel, jongens toch.
Direct vriest het dat het kraakt. Denken jullie nou werkelijk dat de natuurijsschaatsers, die met verkleumde ledematen al klunend een herberg binnenschuiven, dan om een krokodel zullen vragen?
Gelukkig, de dozen staan nog in het magazijn. In afwachting van bestellingen. Alle tijd dus om een prijsvraag in het leven te roepen: wie verzint een originelere naam voor deze krokant-zachte snack vol harde stukskes? De winnaar krijgt vast een doosje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMColumn
Met ‘De Rooie’ haalt NAC een cultheld binnen
Zijn foto prijkte eerder deze week op de voorpagina van deze krant. Stoere rossige baard, de vuist geheven, als een Schotse vrijheidsstrijder uit Braveheart. -
PREMIUMColumn
‘Wij spijbelden nooit’
BERGEN OP ZOOM - Vijftig jaar geleden. Moeten we daar nu nog uitgebreid over schrijven, roep ik naar mijn collega's. Is één verhaal niet genoeg? Want kunnen we überhaupt nog wel mensen spreken die herinneringen hebben aan de brand in de Sint Gertrudiskerk. Zijn die niet allang uit de tijd? Ik had het mis. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
PREMIUMcolumn
Waarom niet zelf koffers sjouwen en glazen spoelen?
Personeelstekort. Het is één van de meest gehoorde woorden van 2022. Schiphol kampt ermee, Spoorwegen, de zorg, horeca, onderwijs, bouw. -
PREMIUMcolumn
De lange weg naar de liefde
Acht jaar geleden zette ik koers naar Denemarken. De lange rechte weg noordwaarts voerde naar Johan Sprangers, deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw. -
PREMIUMColumn
Is Tom Dumoulin op de Etna voorgoed uitgedoofd?
Nog maar vijf jaar geleden tilde hij voor de Dom van Milaan de Giro-trofee de hoogte in terwijl de confetti neerdaalde. Tom Dumoulin kleurde roze, wielerminnend Nederland kleurde roze met de eerste eindzege ooit van een landgenoot in de Ronde van Italië.