Volledig scherm

Column: Korrel

Jan Zwartwang, noemen wij mijn nu elfjarige zoon. Zijn eerste woordje was niet mama maar bal. Vanaf zijn tweede voetbalt hij dagelijks op het kunstgrasveldje voor onze deur.

Op zijn kleine benen, de luier nauwelijks ontgroeid, gaf hij als peuter schoppen die volgens volwassen medespelers van het kaliber ‘Ronald Koeman’ waren. Inmiddels speelt hij in de selectie van Bredaas grootste amateurvoetbalclub en hoopt hij, net als zijn teamgenoten, op een carrière bij FC Barcelona. Of NAC.

De korrels die ons huis al jaren binnendringen, zijn niet op de sprieten van een kunstgrasveld te tellen. We vinden ze in de hal, in onze schoenen, in de bank, in zijn bed, in mijn bed, in de wasmachine... Afijn, u heeft een beeld.

Als we ons voetbaltalentje binnen riepen, kwam hij tot voor kort aanzetten met zwarte vegen op zijn wangen en zwarte handen. Die zwarte vegen vond ik schattig. Dat vind ik niet meer. Sinds onderzoeksprogramma Zembla begin oktober aantoonde dat de veiligheid van kunstgraskorrels niet goed genoeg is onderzocht, maak ik mij ongerust.

Bij Ajax stopt de jeugd al met voetballen op kunstgras. De meeste kinderen in Nederland ballen door op rubbergranulaat. Ondanks het advies van veel toxicologen nader onderzoek af te wachten. Maar het spoedonderzoek dat minister Edith Schippers deze maand aankondigde is pas eind 2016 afgerond en er is geen club die nu al complete jeugdcompetities stil durft te leggen.

De branchevereniging voor kunstgras zegt vandaag in onze krant dat er niks aan de hand is, en biedt ongeruste voetbalverenigingen een onafhankelijk onderzoek aan naar de korrels. Op hun kosten.
Deze voetbalmoeder neemt de geruststelling van bedrijven die er alle belang bij hebben om kunstgras te verkopen met een flinke korrel. Zout.