Volledig scherm

Column: Kneuterig

Constipatie is van alle tijden, maar nieuwsconstipatie is nieuw. De meest ingrijpende gebeurtenissen buitelen de laatste tijd over elkaar heen als een tornado en in zo’n moordend tempo dat er geen tijd is voor bezinning of verwerking.


Godzijdank werk ik bij een regionaal krantje in het westelijk deel van Brabant, waar – relatief gezien – niets wereldschokkends aan de hand is. Als verslaggevers moeten wij ons in de eerste plaats bewegen in de poriën van de regio. Dat is ons bestaansrecht. Onze abonnees willen weten wat in hún buurt speelt.

De onderwerpen kunnen ons niet kneuterig genoeg zijn, en dat is positief bedoeld. Het ontbreken van een ondergrens komt met name aan het licht tijdens het dagelijkse ochtendoverleg. Eén voor één sommen de schrijvende journalisten onder ons op waar ze zich in gaan verdiepen.

Hoogtepunt aan het begin van deze week was de mededeling van een collega die Steenbergen ‘doet’ dat ze een verhaal ging maken over een kapotte intercom. Ik heb intussen voldoende ervaring om dan niet spontaan in een lachstuip te schieten. Trouwens, in de gemeente waarover ik sinds kort verslaggeving mag doen, Woensdrecht, laat het kneuterigheidsgehalte evenmin te wensen over.

Volgende maand wordt een peuterspeelzaal omgetoverd tot knutseldorp en de hondenbelasting gaat 10 procent naar beneden. In een vorig leven had ik voor dit soort berichten mijn neus opgehaald; nu snuif ik al dit kleine spul op zoals een cokeverslaafde een lijntje wit. Was de hele wereld maar zo overzichtelijk en kneuterig.

Tot overmaat van geluk kom ik onderweg naar huis geen enkele actieve IS-terrorist tegen, geen één zwarte die mij, blanke, graag wil doodschieten. Er is zelfs geen hangjongere te bekennen.