Volledig scherm

Column: Klaverwijk

En ineens heeft een Roosendaalse wijk de hoofdrol in een verkiezingsspeech. Dat politici graag plaatsnamen uit ‘de provincie’ noemen, weten we. Zo lijken ze minder Haags. Toch verrast het me wanneer Jesse Klaver deze week minimaal twintig keer het woord Westrand gebruikt.

Vorig jaar had de jonge GroenLinks-leider zich immers nog weinig vleiend over zijn geboorteplaats uitgelaten. Roosendaal was lelijk geworden, vond hij. Waarop burgemeester Jacques Niederer - nooit vies van een fotomomentje - hem maar al te graag uitlegde dat dit beslist niet zo was. Op de Markt. Met een glas bier. Waarmee hij nu óók weer niet wilde aantonen dat zijn stad alleen genietbaar is in een alcoholisch roesje... Enfin, terug naar Klaver.

„Ik ben een Brabander”, zegt de lijsttrekker nu.

„Ik kom uit Roosendaal en daar ben ik trots op.” Voor het eerst valt het me op dat Klaver een klein beetje slist, en dat neemt me voor hem in. Een miniscuul spraakgebrek maakt sympathiek. Denk aan de Oosterhoutse rapper Extince; in diens oude hit Spraakwater klinkt ook zo’n klein slisje... Maar we hadden het dus over Klaver.

Die zoomt in op de Westrand, waar hij vandaan komt. Het blijft niet bij een slijmerige lofzang. Hij constateert verval, kent Westrandse pandjes vol Poolse arbeiders, weet dat 20 procent er PVV stemt. Maar als hij zelfs over ‘de loodgieter uit de Westrand’ begint, wordt het wel érg Amerikaans. Plots schemert er een imitatie-Obama doorheen. Een tweedehands-Trudeau... Maar goed, Klaver dus.

„Ik speel geen thuiswedstrijd”, zegt hij. Dat doet ie natuurlijk wel. Hij spreekt voor een groep jonge fans in Amsterdam, waar zijn partij even groot is als de VVD. En niet in Roosendaal, waar GroenLinks één armzalig raadszeteltje bezet. Er schijnen nog vier ‘meet-ups met Jesse’ te komen.

Benieuwd of er al een zaaltje in de Westrand is gereserveerd.