Volledig scherm

Column: Kindervriend

Van de week zat er een mail van Sinterklaas in mijn postbak. Een heavy mail, want het was een concept-rouwadvertentie. ‘Ik besta niet meer’, had hij erboven gezet, met daaronder de plaatsnamen Myra en Madrid met de bijbehorende data.


In zijn toelichting schreef hij dat hij gebruik wilde maken van de Voltooid Leven-regeling. Niet eens zozeer omdat alles volbracht was, maar omdat hij geen kans meer zag om verder te gaan, zo liet ie weten.

Want als zijn Pieten, in welke kleur dan ook, geen onvoorwaardelijke kindervrienden meer konden zijn, wat zou hijzelf dan nog kunnen betekenen, zo vroeg hij zich af. Hij kon moeilijk zelf zijn metgezellen gebieden om geconditioneerd kindvriendelijk te zijn, was zijn redenatie.

Ik mailde hem terug dat hij een overvloed aan gelijk had, maar dat ik moeite had met het concept van een Sint die niet meer bestond, qua goedheiligheid en zo.

In zijn antwoord was hij daar vrij nuchter over. Anno 2016 geloofde hij niet meer in het principe van vergeven, omdat mensen niet zouden weten wat ze doen. Al die mensen die zich nu zo druk maakten om de verschijningsvorm van zijn entourage, hadden vroeger maar al te graag cadeautjes in zijn naam in ontvangst genomen.

Niet uit zijn naam, want in zijn Boek stond klip en klaar dat ze toen al vervelende klieren waren. Maar was hij door al dat oeverloos geredetwist eigenlijk niet ten dode opgeschreven, opperde hij. Knechten was immers ook een werkwoord, maar als zelfstandig naamwoord niettemin onlosmakelijk verbonden aan het concept van Sinterklaas.

Ik ben bang dat hij gelijk had. In de in stompzinnig Nederlands zogeheten Pietendiscussie is geen ruimte meer voor een kinderfeest. Laat staan voor een kindervriend, die, misschien wat onbeholpen, dat best nog een eeuwigheid zou willen zijn.