Column: Kindervrienden

Als ik het van grote afstand dus goed begrijp, draait het vandaag in De Lage Landen maar om één ding: de door marketeers sluw bedachte queeste naar drie nieuwe K’tjes.

Met name in Etten-Leur heeft jong en oud danig last van K3-koorts, omdat het naar verluidt oogverblindende, lokale huppelmeisje Jindra favoriete is.
Sinds de komst van jolig Josje is een naam beginnend met een K geen vereiste meer om aangenomen te worden als zingende peutervriendin. Toch jammer, want dat is in feite net zo’n
devaluatie als wanneer je Zwarte Piet alle kleuren van de regenboog laat zien!
Over Piet en kindervrienden gesproken, Sinterklaas valt vroeg dit jaar. In een klein deel van Nepal. Mede dankzij donateurs kan ik in drie afgelegen bergdorpen de straatarme schoolkinderen verblijden met educatief verantwoorde presentjes.
Om bij die door de aardbevingen getroffen hutjes te komen, moet ik eerst zeker een week lopen. De paden zijn nog niet hersteld van het natuurgeweld, daarom is het meer dan ooit verstandig om een Nepalese gids mee te nemen.
Nu maar hopen dat de Stichting Nederland Wordt Beter het niet als racistisch beschouwt dat ik me, net als Sint, laat begeleiden door goedlachse en getinte ‘knechten’. Het is hier gebruik om
lokale mensen in te huren als gids of drager. Het is hun broodwinning!
Zelf voel ik me lekker wel een beetje Sinterklaas, of liever in deze contreien, Lamaklaas. En mijn vrolijke steun en toeverlaat noem ik niet Piet, maar Tenzie.
Oh ja, en ik zal duimen voor Jindra. Dan hoor ik over een week of vier wel of je haar naam voortaan met een K schrijft!