Volledig scherm

Column: Kinderkerstdiner

Het beste bewijs dat kerst nog lang niet op zijn retour is, vind je op de basisscholen. Kort voor de vakantie zitten de klaslokalen tot in de avonduren vol. Niet om nog gauw wat gemiste lesstof in te halen, maar voor uitgebreide kinderkerstdiners.

Uit mijn eigen schooltijd ken ik die gezamenlijke maaltijden niet. Wij mochten in december een kaarsje op tafel, als we tenminste met onze fikken van het vuur afbleven. Vingertje-door-het-vlammetje deed iedereen natuurlijk tóch, tot ergens ‘auw’ klonk en de juf naar de conciërge snelde om te vragen of hij misschien een EHBO­-doos wist waar de brandwondengaasjes nog wél in lagen.

De kaarsjes zijn wegbeveiligd en vervangen door batterijlampjes. Maar ons incidentele schuimkransje is uitgegroeid tot een traditie van complete kerstbuffetten, waar een beetje basisschool amper meer onderuit kan. Dus veranderden deze week leslokalen in minirestaurants, met knapperend haardvuur op het digibord. Ouders zorgen voor gevarieerd voer. Op tegen elkaar geschoven tafeltjes landen ver­sleten Tupperware-troggen met haastig gehakte komkommerschijfjes. Maar ook op gerecycled kerststallenstro gedrapeerde biologische pannenkoekjes van spelt-boktorlarven-beslag. De mierzoete Marokkaanse koekjes liggen er gebroederlijk naast spiesjes met volvette Goudse.

De kleding van de jonge tafelgasten is al net zo divers. De interpretatie van ‘kom op je mooist’ gaat van ‘minst versleten spijkerbroek’ via jasje-dasje-XS naar glitterjurkjes met knipperlichten en echt wapperende engelenvleugels.

Slaan de kleintjes aan het schranzen, dan komen vaders en moeders in een gang of gymzaaltje even bij. Want de voorbereiding was rap én zorgvuldig: het moest ook een beetje ogen - je wilt met je kroost en gerechten niet afgaan op Facebook en Instagram. Na die pre-kerststress glijdt de goede­doelenglühwein er lekker in.

Helemaal hyper van de halve liters chocolademelk mogen de kleine kerstvierders naar huis, om daar volgevreten en afgepeigerd in bed te vallen. Een betere voorbereiding op het volwassen decemberleven kunnen ze niet krijgen.