Volledig scherm

Column: Kiezen

Donderdag heb ik mij de ganse dag erg belangrijk gevoeld. Ik was namelijk stembureaumedewerker. Dat is op de eerste plaats natuurlijk een heerlijk woord, maar vooral ook een nobele taak. We mochten bij BN DeStem leden kiezen voor de nieuwe redactieraad.

De importantie van dat orgaan is niet te onderschatten, dat hebben we al die turbulente jaren bij ons concern wel ondervonden.


Het belang van politieke verkiezingen is doorgaans ook groot en dus stem ik vrijwel altijd. (Een enkele keer heb ik wel een provinciale electie overgeslagen, moet ik bekennen).

Het valt te prijzen als mensen zich betrokken voelen en een eigen mening hebben over zo’n verkiezing. Vind ik knap. Wat mij echter mateloos stoort, is dat op social media iets te veel lieden denken dat ze hun mening móeten verkondigen, ook al hebben ze geen flauw idee waar het in feite om gaat.

Neem nou dat ongenuanceerde geblèr over Brexit, ik krijg daar wat van! Zal ik u eens eerlijk wat zeggen? Ik mag dan wel journalist zijn en zou dus overal een beetje verstand van moeten hebben. Maar ik zou niet weten of Brexit op de korte noch lange duur gunstig of ongunstig zal zijn voor Groot-Brittannië. Laat staan voor Nederland. Dus houd ik daar mijn mond over.

Wat ik zou stemmen als we een referendum over Nexit krijgen? Daar zou ik eerst eens goed over na moeten denken en zelfs dan vrees ik dat mijn eureka-moment uit zal blijven. Wat ik serieus vrees is dat - net als in Engeland - de waan van het moment zal zegevieren. En dat velen na het neerleggen van het rode potlood al spijt krijgen van hun door die socialmediaschreeuwers vergiftigde keuze.

Ik had het niet verwacht, maar ik ben het nu toch een keer eens met onze jeune premier.
Referenda? Weg ermee.