Volledig scherm

Column: Kerstengel

Wat hebben we je nodig, Tijn. Sinds jij woensdagochtend bij het Glazen Huis in Breda aanklopte met je actie om nagels te lakken, is het net of de wereld een beetje mooier is. Dankzij jou krijgt de nationale inzameling tegen kindersterfte-door-longontsteking bijna een miljoen euro extra.

Nooit eerder haalde EEN persoon zo’n groot bedrag op voor 3FM Serious Request. Nooit eerder wist een zesjarig jongetje zoveel mensen te verenigen. Nooit eerder hebben zoveel Nederlandse mannen hun nagels gelakt.

Kickboksers, autocoureurs, politici, DJ’s, loodgieters; ze lakken ze groen, rood en blauw. Ze geven. Ze zorgen dat in ontwikkelingslanden minder kinderen sterven die door een paar euro aan antibiotica springlevend hadden kunnen zijn.

Jouw eigen levenstijd is bijna op, Tijn. Je hebt in zes jaar meer voor de wereld betekend dan menig pensionado. Zelf zo ziek zijn, en dan in je laatste levensjaar actie voeren om te zorgen dat andere zieke kinderen wel kunnen blijven leven. Kinderen die je helemaal niet kent... Kinderen die op hele andere continenten leven... Kinderen die straks dingen doen, die je zelf had willen doen.

Om eerlijk te zijn denk ik dat je de miljoen euro wel haalt, Tijn. Het is niet eens dat enorme bedrag dat de meeste indruk maakt. Het is meer dat jij met je zes jaar niet uitsluitend aan jezelf denkt.

In een tijd waarin iedereen zijn hakken in het zand zet, blijkt een kind een van de wijzen te zijn. Zelfs onze man van Eigen Volk Eerst, Geert Wilders, lakt zijn nagels voor jou en verbindt zich zo aan jouw actie om buitenlandse kinderen te redden, kinderen die in ontwikkelingslanden wonen.

Wat hebben we je nodig, Tijn. Je bent degene die iedereen weet te raken. Degene die ons door elkaar schudt, ons weer verbindt met elkaar.

Heel Holland lakt, treurt om jouw ziekte, lacht omdat jij zo geweldig bent. Ik hoorde je vader op de radio vertellen dat dit jouw laatste kerst is, Tijn. Dat denk ik niet. Jij zult voor altijd onze kerstengel zijn.