Volledig scherm

Column: Jatwerk

Komt de politie Zeeland-West-Brabant eindelijk eens met gunstige misdaadcijfers, wordt er prompt van alles gestolen.

Neem Bergen op Zoom. Daar blijken bij verschillende scholen Bosatlassen te zijn gegapt. Een jochie van 17 uit Scherpenisse wordt verdacht van de diefstal. Hij is gepakt, maar kent nu wel elke hoofdstad van Zuid- en Midden-Amerika uit zijn hoofd, plus de namen van alle Franse departementen met bijbehorende bevolkingsdichtheid.

In een loods in Zevenbergen vond de politie 4.400 autobanden. Daar weten ze in sommige Haagse wijken wel raad mee – vreugdevuurtje! – maar dit lijkt een wat milieuvriendelijker verzamelaar. Hij had ze ergens in België meegenomen zonder af te rekenen, dat dan weer wel. Even schijnt ie het nog – zoals wietkwekertjes dat ook proberen – te hebben gegooid op eigen gebruik, maar over zo’n stapel rubber doet zelfs Max Verstappen meerdere seizoenen.

Toch kwam het opmerkelijkste ontvreemdingsbericht van de andere kant van de oceaan. Melania Trump, de vrouw van presidentskandidaat Donald, blijkt hele stukken van haar speech letterlijk te hebben gepikt uit een oude toespraak van Michelle Obama, de huidige first lady.

Schokkend? Mwah, niet als je het terugleest. Wat ‘gedeelde dromen’ hier, beetje ‘volgende generaties’ daar. Gaap. Wel jatwerk maar geen bankroof, eerder een stiekem meegegrist snoepje uit de marktkraam. Morgen mag The Donald zelf weer wat bevolkingsgroepen schofferen; zíjn manier om Amerikaanse harten te stelen...

En over dat alles kun je je vreselijk druk maken, maar dat valt niet aan te raden, nu West-Brabant het klimaat van Oostelijk Anguilla lijkt te hebben gekaapt. Nooit van gehoord? Een 17-jarige jongen uit Scherpenisse schijnt precies te weten waar dat ligt.