Volledig scherm

Column: Jarentachtigachtig

Sinds ik de showpagina’s in de krant van vrijdag zag, weet ik het zeker. Daarop ging het over: 1. Een nieuw album van Bon Jovi; 2. Lee Towers die iets lolligs deed; 3. Het huwelijk van Patricia Paay met een jongere vent. Kortom, we zijn weer helemaal terug in de jaren tachtig.

Vanaf dat moment merk ik het aan alles. Had ik niet deze week Eelco Brinkman het woord horen voeren namens het CDA? Lazen we niet overal over een koude oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten? Kondigde Phil Collins niet onlangs weer een tournee aan?

Echt, sinds 1990 was het nog nooit zo jarentachtigachtig. Meer voorbeelden? Groot-Brittannië heeft een conservatieve vrouw van rond de 60 als premier. Canada wordt geleid door een man met de naam Trudeau. In Suriname is Desi Bouterse de grote baas. Maar ook dichterbij is bewijs te vinden.

NAC ploetert in de eerste divisie. In Bergen op Zoom staat Barry Hay op een podium, onder invloed en met zonnebril. Woensdrecht maakt zich druk over iets met atomen. En mensen in Breda durven het park niet meer in vanwege de junks en de dealers. Hoe eighties wil je het hebben?

Intussen draaien Star Wars en Ghostbusters in de bioscoop. Heeft een jonge André Hazes hordes fans. Schrijven roddelbladen over Frank Masmeijer. Kijken miljoenen naar een show met talenten die andermans liedjes zingen. En o ja, misschien is binnenkort iemand met een showbizz-verleden president van Amerika.

Wacht, niet doemdenken nu. Want tegen het eind van de jaren tachtig werd het prachtig. Ja, de Muur viel, ook mooi. Maar bovendien was er een elftal dat er jarenlang helemaal niks van bakte en toch plots een kampioenschap won.

Laat die geschiedenis zich dan ook maar herhalen. Dan mag de huidige Hazes Wij houden van Oranje zingen. Desnoods onder invloed en met een zonnebril.