Column: Horrorclown

Sander van de Pavert zal een gelukkig mens zijn. Met zijn Lucky TV van maandag heeft hij wereldfaam verworven. Briljant hoe hij met de klassieker Time of my life (gezongen door Jennifer Warnes en voormalig Righteous Brother Bill Medley) van het ordinaire debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump een musicalduet wist te maken.


Ik moest eerst ook smakelijk schateren om het filmpje. Pas later dacht ik: dit is niet om te lachen! Die walgelijke intimidatietruc van Trump, die als een aasgier om Clinton heen cirkelde als zij aan het woord was. De giftige drek die uit beider monden droop, terwijl je bij kandidaat-presidenten wijze woorden zou mogen verwachten; het was te bizar voor woorden.

En wat doen wij intussen met z’n allen? We lachen het licht nerveus weg. Datgene wat we al jaren onze premier verwijten, doen we zelf. We lachen om het kille feit dat een gevaarlijke gek een maand voor de verkiezingen nog altijd in de race is voor de belangrijkste functie ter wereld.

Moet de hele wereld niet opstaan tegen zo’n man, ook al is hij democratisch tot kandidaat gekozen? Moeten wij niet met z’n allen onze broeders en zusters in de VS smeken dat deze goedkope griezelfilm stopt voordat de gruwelijke apotheose kans krijgt werkelijkheid te worden?

Nee, we lachen om horrorclown Donald Trump. Grinniken om de dorpsgek Rodrigo Duterte uit de Filipijnen, die zichzelf met Hitler durft te vergelijken. Zoals we ook schuddebuikend lachen als onze eigen gekke, maar ongevaarlijke Geertje het op z’n Limburgse heupen krijgt in de ooit zo gedistingeerde Tweede Kamer.

Maar pas op, ook in ons land heeft de eerste horrorclown zich gemeld. In Almere. Rende met een mes achter kinderen aan. Een dwaze hype, plots overgewaaid uit het land van Trump. Het gevaar is dichterbij dan we denken.