Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Hond

Arme Steven Kruijswijk. Arme Bauke Mollema. Eén foutje werd hen noodlottig. Dat ze het verdienden om de Giro te winnen of met Chris Froome in Parijs op het mooiste podium van het cyclisme te stappen, daar heeft de boze buitenwereld totaal geen boodschap aan.

Als een stel bloed ruikende roofdieren draaide de concurrentie de gaskraan direct wijd open, toen ze als aangeschoten wild achterbleven. Niks geen compassie. Niks geen ‘zo willen wij niet winnen’.

Sportieve correctheid is een totaal onbekend begrip voor de aasgieren van Astana of Movistar. Vroeger schijnt er een erecode te zijn geweest dat je even wachtte op een onfortuinlijke concurrent. Lance Armstrong lag in een deuk toen Jan Ullrich (in 2003) hoffelijk meende te moeten zijn omdat de Amerikaan was blijven hangen achter een lullig tasje van een toeschouwer. Het werd allemaal anders nadat Alberto Contador (in 2010) brutaalweg en zonder gewetensbezwaren de aanval zocht op het moment dat de ketting van Andy Schleck dienst weigerde.

Ondertussen blijven wij hier de leer van de sportieve correctheid aanhouden. Opperen dat Mollema de Tour nog kan winnen omdat ook Froome op zijn muil kan gaan, is al not done. Laat staat dat je er openlijk op zegt te hopen.

Waarom? Topsport draait tegenwoordig om het azen op en afstraffen van foutjes. Deze Tour bewijst het weer. Doe er niet te spastisch over. Romain Bardet mocht gisteren hopen op een vervelende schuiver van Froome. In de Tour van 2007 droomde een Australische collega hardop van een lullige val van Contador.

De dag ervoor had hij gezien hoe een hond de kopgroep uiteen deed spatten. Toen zijn landgenoot Cadel Evans in de afsluitende tijdrit Contador maar niet te pakken kreeg, kreunde hij hartgrondig: „Where’s the bloody dog when you need him.”

Hij schaamde zich er niet voor.