Column: Hoekvlag

In Groningen hebben ze het Ei van Columbus gevonden. Wat heet: ze hebben er zes eieren uitgebroed om het spel met de grote ronde knikker wat sneller en dus aantrekkelijker te maken.

Geen idee wat de FIFA, UEFA of KNVB ermee gaan doen, maar het zijn in ieder geval prikkelende voorzetten om de aloude regels rond buitenspel, inworpen, wisselen, gele kaarten en keepers omver te schoppen.

Waar begin je aan, kun je ook zeggen. Want zo gemakkelijk als bij het hockey en de Amerikaanse sporten de regels worden aangepast, zo star is het voetbal. En dat is funest voor de amusementswaarde van die sport.

Terwijl wij vroeger als wisten wat er moest gebeuren om de aanvallende ploeg wat meer te belonen: drie corners pienantie! Oftewel in goed ABN: een strafschop na iedere derde hoekschop. Daar bij die hoekvlag liggen nog wel meer mogelijkheden.

Waarom nog beginnen met een duffe aftrap, was het eerste wat bij me opkwam toen ik in het voorjaar van 2004 getuige was van het laatste restje van Moerse Boys- Haarsteeg. Het duel was ooit vijf minuten voor tijd gestaakt vanwege een blessure en gezien de ranglijst moesten die vijf minuten volgemaakt worden. Te beginnen met een hoekschop. ‘De Moer’ moest scoren om uit gevarenzone te raken. Haarsteeg was al bijna gedegradeerd.

Het resultaat was een ware thriller. Moerse Boys had zich een week suf getraind op die ene corner vanaf rechts. De bal ging er keurig en volgens plan in, alleen voelde de scheidsrechter het historische moment niet aan. Hij keurde de treffer af wegens een onhandige en niet ter zake doende handsbal.

Het zevende Ei kan echter gelegd worden in Groningen. De wedstrijd gewoon beginnen met een corner. Direct actie. Steek de hoekvlag maar vast uit.