Volledig scherm

Column: Herfsttij

De aarde heeft haar hoogste temperatuur in 115.000 jaar bereikt. Beweert de Amerikaanse wetenschapper James Hansen. Zou goed kunnen.

Eén week geleden liep ik door het sprookjesachtige Müllerthal in Luxemburg. Eind september was het en de temperatuur liep op tot wel 25 graden. Niks mis mee.

Toch vond ik het heerlijk dat op de laatste dag van mijn veuls te korte vakantie de herfst dan toch eindelijk met zachte hand de zomer verdreef. Donkere wolken dienden zich aan.

Op mijn terugweg verliet de verkoelende regen opgelucht de hemel. Zoals het hoort in deze tijd van het jaar.

Chance dat ’t regent; moeder eerde hèt dorst En heur kinders kunnen ook nie zonder

De geniale West-Vlaamse troubadour Willem Vermandere zong het al: laat ons blij zijn met oktoberbuien! Zonder regen is er geen sprake van herfst, maar van herfsttij, zijn we ten dode opgeschreven op onze oververhitte aardkloot.

Dus laat de wind maar spoken en de regen tegen het glas slaan. Wij zitten veilig binnen, in ons warme clubhuis, met een glas bockbier in de hand. Zalig! Mijn herfstpret was slechts van korte duur.

De komende dagen schijnt de zon weer volop. De temperatuur is gezakt tot normalere proporties, maar van snertweer is geen sprake. Zelfs de terrassen lopen weer vol.

En om de seizoensverwarring compleet te maken: wat lees ik, terwijl ik me misselijk eet aan bolletjes van marsepein? Gisteren is Sky Radio Christmas gelanceerd. Online kunt u nú al non-stop kerstkrakers van Bing Crosby en Mariah Carey beluisteren. Elf weken voor 25 december! Hoogzomer eind september, Kerstmis begin oktober.

Een mens zou er toch compleet van zijn à propos van geraken! Doet u mij dus maar een regendans in plaats van een kerstmedley.