Volledig scherm

Column: Hamsterkots

Duizend bommen en granaten! Zou de Bond tegen Vloeken ook een spion naar het Stripfestival Breda sturen? Moeten we een boekverbranding vrezen?

Jaarlijks kijkt dit in 1917 opgerichte gezelschap in het kader van de Kinderboekenweek of er in nieuwe uitgaven geen godslasterlijke of discriminerende taal staat.

Scheldwoorden zijn ook ten strengste verboden! Het goede nieuws: 17 van de 22 gelezen jeugdboeken - ja, we kunnen hier van een zéér grondig onderzoek spreken! - komen dit jaar door de censuur en in niet één uitgave is een variant van gvd (pardon!) aangetroffen. Minder leuk: anno 2015 toch tamelijk brave termen als rotzak, eikel, lummel, zombie en zelfs hamsterkots leveren strafpunten op bij dit puriteinse gezelschap.

Ik stel me zo voor dat weinig leden van de Bond tegen Vloeken stripboeken lezen. Of het moeten de oude Rode Ridders zijn: over de lippen van die brave Johan komt geen onvertogen woord, hij verricht slechts nobele daden en vlijt zich, zodra de zon ter kimme neigt, moederziel alleen en in vol ornaat neer op zijn brits.
Misschien moeten de leden van deze 21e eeuwse Inquisitie toch ook wat oude boeken van Kuifje - voor de jeugd van 7 tot 77 jaar - lezen, waarbij ze het vocabulaire van kapitein Haddock puur als vergelijkingsmateriaal kunnen zien:

‘Bende guanoschachelaars,
knikkerhoofden, donderbomse knuffelfenomenen,
driedubbel doorgehaald uilskuiken, vuig rattenzwijn,
schele komkommers, stom stuk
ornithorhynchus, druilorige zoeaven,
drommelse Himalayaanse kropdragers uit de Appenijnen,
ectoplasma’s, hangsnorren,kanalje, basji-boezoeks!

Kijk, dát zijn pas krachttermen,daarmee vergeleken stelt die lauwe hamsterkots toch geen mallemoer voor?

Of mag ik dat niet zeggen?