Volledig scherm

Column: Geheim

Net als vorige week maandag zit ik vanavond weer voor de buis om naar De Aanklagers te kijken. Dat is een documentaireserie op NPO1 van Coen Verbraak waarin officiers van justitie worden gevolgd in hun werk. De eerste aflevering heb ik met meer dan gewone belangstelling bekeken.

Ik moest namelijk meteen aan mijn vriendin F. denken die onderzoeksrechter is bij de rechtbank in Breda. Ze is dat sinds ruim een jaar; daarvoor was ze een hele poos kinderrechter. Onderzoeksrechters en officieren van justitie kruisen herhaaldelijk elkaars wegen op crime scenes.

De beroepsswitch van F. kwam voor mij onverwacht. Voor haar niet. Dit had ze altijd gewild, kreeg ik te horen. "O, Annelies”, vertelde ze aan het eind van de eerste nieuwe werkweek met een glinstering in haar donkere ogen, „dit is zó gaaf! Wat ik allemaal meemaak, dat hou je niet voor mogelijk!”

„Wat dan? Vertel!” Ik hing aan haar lippen en schonk nog wat bubbelend spraakwater bij. Wat kon er spannender zijn dan mijn beroep, ik die de ene dag de sluiting van het regionaal archief West-Brabant in Oudenbosch mocht bijwonen en de andere dag de inwijding van de eerste vaatwasser op een Brabantse camping?

F. schudde haar hoofd, haar bruine lokken schudden mee. „Nee, ik kan niets vertellen. Dat is geheim.” Zelfs niet aan mij? Ik keek haar met mijn vriendinnelijkste blik aan. Nee, zelfs niet aan mij.

Nu ik de eerste aflevering heb gezien, heb ik een beter idee van wat ze meemaakt. Het gaat om vaak keiharde confrontaties met gruwelijke misdaden. Een van de officieren van justitie gaat een tent binnen waarin een doodgeschoten slachtoffer ligt. De camera mag niet mee. Wel te horen is zijn commentaar. ‘Verschrikkelijk. Zijn gezicht: één groot gat.’

Ik benijd mijn vriendin niet, ik bewonder haar wel. En de details, die hoef ik niet meer te weten.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.