Volledig scherm

Column: Gehaktdag

Neen, beste lezer, het is nog geen vrijdag! Het heeft mijn hoofdredacteur behaagd om mij voortaan op woensdag dit plekje op pagina 2 te gunnen. Daarom sta ik hier twee dagen eerder dan u gewend was.


Woensdag dus, Wodans dag. Mij maakt het niet zo veel uit. Oké, de vrijdag was leuk omdat ik het weekend mocht inluiden. Nu zaag ik de week doormidden, dat heeft ook wel wat. Over doorklieven gesproken, dat gebeurt deze dagen ook in figuurlijke zin volop. Natuurlijk in voetballand, waar zure analytici zich volledig kunnen uitleven door wat er allemaal in de Zeister bossen gebeurt. Maar ook in deze krant, waar onze vip-columniste Halina Reijn een onvervalste oorwassing kreeg van een andere gastschrijver, Özcan Akyol.

Het moge duidelijk zijn: de zomer is voorbij, de messen zijn vlijmscherp geslepen. Betekent dit dat ook ik er op deze plaats met twee gestrekte benen in zal glijden? Woensdag is immers gehaktdag? Nou, al had ook ik zo mijn ergernisjes de afgelopen week, nu nog even geen gehak(t).

Ik heb vooral genóten. Van een animal farm in Biggekerke, waar ik mijn ontbijt nuttigde met zeker twaalf kippetjes in volle adoratie aan mijn blote voeten. Dat zal zelfs polderdiva Halina (sic Özcan) niet vaak zijn overkomen! Ik dronk koele bubbels op het nazomerfestival in Middelburg en liet me hypnotiseren door een ongekend openluchtspektakel: Zonsondergang in Zoutelande...

Het is nu pas woensdag en dus zijn die zoete herinneringen nog kakelvers. Toch begint het al weer te jeuken: ook komend weekeinde puilt mijn cultuuragenda uit. En dat is al over twee dagen! Ik ben zowel Wodan als mijn hoofdredacteur nú al ontzettend dankbaar. Wat is die woensdag een topdag: de ideale mix van nagenieten en voorpret!

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.